dec18

Over bloggen en kroketten

maandag, 18 december 2017

Over bloggen en kroketten

Je zou denken dat schrijvers van boeken notoire bloggers zijn, maar niets is minder waar. Een ruime meerderheid van onze auteurs komt er niet aan toe, regelmatig artikelen schrijven voor fora, nieuwsbrieven of blogs. Doodzonde.

Als uitgever juich ik bloggen natuurlijk toe. Niets is overtuigender voor een potentiële lezer dan een aantrekkelijke tekst van de auteur van een boek. Dat smaakt naar meer, en voor je het weet heeft hij op de bestelknop gedrukt. En dat is wat we allemaal willen, toch?

sept27

Drie tips tegen bijtende journalisten

woensdag, 27 september 2017

Drie tips tegen bijtende journalisten

Word je vandaag of morgen geïnterviewd over je managementboek? Geen paniek, met de volgende drie tips kun je de confrontatie met elke journalist aan.

Als schrijver wil je niets liever dan belangstelling voor je boek, en zeker van journalisten. Ze kunnen jouw boek onder de aandacht brengen van heel veel potentiële lezers. Maar als de afspraak staat, kun je toch nerveus worden. Er zijn maar drie oorzaken voor die angst, en met de volgende drie tips kun je daar iets tegen doen.

 

juli17

Haal de deadline van je boek met een schrijfkalender

maandag, 17 juli 2017

Haal de deadline van je boek met een schrijfkalender

Laat het halen van de deadline van je manuscript niet over aan het toeval en ga gestructureerd aan de slag met een schrijfkalender. Het klinkt schools (en dat is het ook) maar het is onzettend effectief. Je houdt overzicht en voor je het weet heb je je doel bereikt: je boek is af.

juni01

Hoe schrijf je een aantrekkelijk persbericht over een boek?

donderdag, 01 juni 2017

Hoe schrijf je een aantrekkelijk persbericht over een boek?

Bekende en grote media ontvangen elke dag honderden, zo niet duizenden berichten per dag. Hoe kun je toch opvallen met een persbericht over je boek? Het antwoord is: niet. Veel belangrijker dan een goed persbericht is een goede relatie met journalisten.

apr13

Zeven redenen om uw managementboek (niet) zelf uit te geven

donderdag, 13 april 2017

Zeven redenen om uw managementboek (niet) zelf uit te geven

Zelf uitgeven is een aantrekkelijk alternatief geworden voor het uitgeven van uw managementboek door een traditionele uitgeverij. Maar wat zijn de voordelen en de nadelen en hoe maakt u de juiste keuze? Geerhard Bolte is uitgever van Haystack (een traditionele uitgeverij) én Dialoog (een selfpublishinguitgeverij): hij zet het voor u op een rij.

Er zijn grofweg vier verschillende manieren om uw managementboekboek uit te geven:

  • De eerste optie is samenwerken met een traditionele uitgeverij als Haystack. Kort door de bocht: u zorgt voor de tekst, zij doen de rest. Het kost u niets, maar u moet wel door de ballotagecommissie komen.
  • De tweede optie is uw boek uitgeven met een geautomatiseerd selfpublishingsysteem als Bravenewbooks, Pumbo, Mijnbestseller of Mijnmanagementboek. Dit is de kiloknaller: het kost u niets, maar u bent zelf verantwoordelijk voor redactie, vormgeving en promotie.
  • De derde optie is samenwerken met een selfpublishinguitgeverij als Dialoog die maatwerk biedt. Dit is relatief duur, maar u zit toch aan het stuur terwijl u overal mee wordt geholpen.
  • De vierde optie is alles helemaal zelf doen, zonder enige hulp. Dit is een werkwijze die hier niet aan bod komt omdat deze eigenlijk alleen interessant is voor organisaties die bijvoorbeeld honderd exemplaren willen weggeven aan relaties en over de expertise beschikken om zo’n project zelfstandig uit te voeren.

 Maar welke werkwijze past bij u? Dit zijn volgens mij de belangrijkste voor- en nadelen van selfpublishing:

 

apr10

Waarom is een e-book zo duur?

maandag, 10 april 2017

Waarom is een e-book zo duur?

Een digitaal ‘spelletje’ kost al vlug veertig euro, toch zuchten veel mensen als ze vijftien euro moeten betalen voor een e-book. Kan dat niet goedkoper? Dit is het tweede deel in een tweeluik over de prijs van boeken en e-books.

‘Ja maar, een e-book kost toch bijna niks om te laten maken,’ hoor ik vaak. Het klopt inderdaad dat de productie van een e-book goedkoper is dan van een fysiek boek. Het drukken van een paperback kost afhankelijk van de omvang en de oplage tussen de een en drie euro, en bij een e-book heb je die kosten natuurlijk niet. Maar de BTW op een fysiek boek is 6 procent en de BTW op een e-book 21 procent. Dit heeft als gevolg dat uitgever en auteur per saldo toch minder verdienen aan een e-book, ook al heeft het dezelfde prijs als het papieren boek.

[12 3 4 5  >>