apr04

De voordelen van samen schrijven

maandag, 04 april 2016

De voordelen van samen schrijven

Volgens de Britse schrijver en filosoof Alain de Botton is alleen schrijven een romantisch ideaal, maar voor het boek zou het volgens hem beter zijn als het net als een Amerikaanse televisieshow door achttien schrijvers gemaakt zou worden.

Door Geerhard Bolte

 

feb29

Je boek is een feestje waard

maandag, 29 februari 2016

Je boek is een feestje waard

Tot mijn stomme verbazing schonk de auteur de inhoud van een fles bubbels royaal over haar boek uit. Grote hilariteit in de zaal: dit was wel heel letterlijk een boekendoop. Maar het bleek de gewoonte in Caribische gebiedsdelen, daar doop je een nieuw boek nu eenmaal met champagne.

Door Yvette Cramer


Natuurlijk hoef jij een boekendoop niet zo letterlijk te nemen. Maar het is wel leuk om een feestje te organiseren als je boek er eenmaal ligt. Al is het maar om je weer te laten zien aan je familie en vrienden die je toch een beetje verwaarloosd hebt toen jij maandenlang aan het schrijven was. Met deze zeven tips maak je er een succesvolle presentatie van.

feb01

Verplicht om te spieken

maandag, 01 februari 2016

Verplicht om te spieken

Sommige leerlingen op mijn middelbare school blonken uit in spieken. Ze schreven spiekbriefjes, zo klein dat een Japanse rijstschrijver er jaloers op zou zijn. Tattoos waren nog lang niet populair, laat staan op het schoolplein, maar zij hadden hun armen al vol staan. Alles om maar niet te hoeven leren. Zelf spiekte ik zelden tot nooit, te schijterig. Ik ben het pas later gaan waarderen, gek genoeg toen het belangrijk werd om origineel te zijn.

Door Geerhard Bolte


De belangrijkste bron voor elke schrijver is de grote boze buitenwereld. Of je het nou op straat zoekt, in bed of op kantoor: daar doe je de inspiratie op die onmisbaar is voor je verhaal. Maar voor een boek heb je niet genoeg aan een verhaal, je hebt ook techniek nodig. En dan komen andere boeken goed van pas.

jan17

Stop mensen in je boek

zondag, 17 januari 2016

Stop mensen in je boek

Gevraagd naar de sleutel van zijn succes had de hoofdredacteur van een lokale Amerikaanse krant een eenvoudige verklaring: ‘Wij verwerken in elk artikel een inwoner van onze stad, van het politieke nieuws tot het weerbericht.’ De hoofdredacteur wist zeker dat zijn krant zelfs een topverkoop zou realiseren als hij slechts de namen en telefoonnummers van de inwoners van zijn stad zou afdrukken: ‘Iedereen zal ‘m lezen om na te gaan of hij erin staat.’

 

Door Geerhard Bolte

 

dec21

Wat wil je dat ze van je boek onthouden?

maandag, 21 december 2015

Wat wil je dat ze van je boek onthouden?
Een jaar na het lezen van je boek is een lezer de details vergeten. Maar wat wil je dat hij zich in elk geval herinnert? Als je dit weet voordat je gaat schrijven, is de kans veel groter dat jouw boodschap beklijft. 

Door Geerhard Bolte

Zo’n vijfentwintig jaar geleden las ik het fascinerende boek How to lie with statistics van Darrell Huff. Ik kan me geen woord meer herinneren van de tekst, maar wel wat zijn boodschap was: pas op als iemand je om de oren slaat met een handvol cijfers, want ze zijn ongetwijfeld uit hun verband gerukt. Ik heb het boek weer eens uit de kast geplukt, en na het herlezen van de inleiding bleek ik te hebben onthouden wat hij bedoelde. 

nov16

Hoe organiseer je tegenspraak met meelezers?

maandag, 16 november 2015

Hoe organiseer je tegenspraak met meelezers?
Als je lef hebt, schakel je tijdens het schrijven van je boek meelezers in om actief kritiek te verzamelen. Heel eng, maar ook heel effectief.

Door Geerhard Bolte

Ik ken weinig auteurs die tijdens het schrijven van hun boek geïnteresseerd zijn in de mening van lezers. Later, als hun boek af is, bloeit de liefde weer op, maar tijdens het schrijven vinden ze lezers hinderlijke pottenkijkers die slechts voor overlast zorgen. Als je aan het koken bent, wil je immers ook niet dat anderen aan jouw pannen zitten.


<<  1 2 [34 5 6 7  >>