mrt12

Vergeet je doelgroep

508

Vergeet je doelgroep

Soms worden we op de uitgeverij gebeld door een lezer waarvan we stiekem denken: hee, u behoort eigenlijk niet tot de doelgroep van dit boek. We doen het niet, maar we zouden willen vragen: werkt u wel in de juiste branche? Hebt u wel een passend opleidingsniveau? Dat klinkt heel onbeleefd, maar we kunnen er niets aan doen: het komt door dat vreemde doelgroepdenken waarmee we allemaal zijn geïndoctrineerd.

Het lijkt een heilige wet: houd zo veel mogelijk rekening met je beoogde doelgroep. Een wet waar iedereen zich aan dient te houden, of je nou producten of diensten ontwikkelt. En uiteraard geldt deze wet ook voor schrijvers. Denken we allemaal, maar het is natuurlijk geen wet, het is slechts een idee en ik vind het niet zo’n goed idee.

Fuik

Een doelgroep wordt gezien als de rode roos waar je tijdens het boogschieten op moet mikken om te winnen. Er zit een kern van waarheid in deze metafoor: natuurlijk schrijf je een boek over projectmanagement voor mensen die met projecten te maken hebben. Maar verder is kiezen voor een doelgroep volgens mij vrij nutteloos. Sterker nog: het gaat zelfs mis als je je doelgroep te gedetailleerd gaat omschrijven, zoals helaas veel auteurs doen. Voor een boek over projectmanagement kan een auteur bijvoorbeeld denken aan projectmanagers, projectteamleden en algemeen managers. Omdat zo’n auteur zijn brood verdient als trainer denkt hij namelijk aan de mensen die hij meestal traint. Hij maakt zich een voorstelling van hun opleidingsniveau, hun kledingstijl en hun taalgebruik, en belandt zo in een fuik; uiteindelijk is zijn boek helemaal toegespitst op de doelgroep die hij in gedachten had. Missie geslaagd, maar niet heus. Waarschijnlijk voelt de secretaresse die bij veel projectvergaderingen aanwezig is zich nu niet meer aangesproken. Evenmin als de zorgcoördinator van het verzorgingstehuis, de MKB-ondernemer en de voorzitter van de zangvereniging.

Tenzij het je bewuste opzet is om alleen een heel specifieke doelgroep te bereiken, loop je met doelgroepdenken het risico een deel van je potentiële publiek te missen. Bedenk dat de roos het kleinste deel van de schietschijf is.

Top tien

Vergeet je doelgroep. Ik adviseer auteurs om het om te draaien: wie zouden geïnteresseerd kunnen zijn in je boek? Met andere woorden: maak je doelgroep zo breed mogelijk. Met een breed perspectief zul je anders research doen en anders schrijven. Je zult tijdens de research werelden verkennen waar je in je dagelijkse werk weinig mee te maken hebt, en bij het schrijven kun je voorbeelden geven uit die werelden. Je voorkomt de bewustzijnsvernauwing die veel managementboeken kenmerkt, geschreven door auteurs die informatie herkauwen die ze al kennen, voor een doelgroep die ze al kennen – en verbaasd zijn als het boek niet zo goed gelezen wordt.

 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack, gespecialiseerd in originele en toegankelijke managementboeken. Daarnaast is hij uitgever van selfpublishinguitgeverij Dialoog. Geerhard schrijft regelmatig over het schrijven van (management)boeken. Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of maak contact via LinkedIn.