Skip to main content

Waarom schrijf je geen boek? Nou, daarom niet

23 januari 2024

Roepen vrienden en collega’s dat je een boek moet gaan schrijven? Drie goede argumenten om ze de mond te snoeren (en volgende week een argument om het toch te doen).

Je draait al even mee en inmiddels weet je wel een beetje hoe het zit. Je collega’s, klanten en vrienden zien je als een deskundige. Goed bezig, zeggen ze in koor: daar zou je meer mee moeten doen; waarom schrijf je geen boek? Je wuift alle complimenten weg en vooral dat absurde idee om een boek te gaan schrijven. Maar er is een zaadje geplant dat langzaam begint te groeien. Op stille momenten denk je zelfs na over een titel.

Het ontstaan van de ambitie om een boek te schrijven is heel begrijpelijk, maar het is belangrijk dat je die behoefte direct de kop indrukt. Doe het niet. We kennen elkaar niet, jij en ik, maar ik hoop toch dat je mijn anonieme oproep serieus neemt. Een boek is een verspilling van tijd, geld en energie. En ik kan het weten, want binnenkort verschijnt mijn nieuwe boek.

Een verspilling van tijd

Als uitgever heb ik geen ringtone nodig op mijn telefoon, want ik word meestal gebeld door auteurs. Ik zie dat direct doordat er bloeddruppels op mijn telefoon verschijnen. Dan weet ik ook dat ik de oproep begripvol moet beantwoorden. Een auteur is soms al maandenlang aan het schrijven en vraagt zich af hoe lang het nog gaat duren. Hij had zich het schrijven van een boek voorgesteld als een klus, maar inmiddels is het een lijdensweg geworden. Ik spreek dan zalvende woorden, maar als ik eerlijk zou zijn, zou ik de schrijver moeten zeggen dat de koortsaanvallen pas stoppen op het moment dat het boek af is. En als de eerste versie van het manuscript af is, moet het vast nog eens worden herschreven. Of twee keer. Al die uren die je achter je beeldscherm zit te piekeren, wat had je in diezelfde tijd niet kunnen doen: Italiaans leren, een instrument bespelen, je kinderen voorlezen, je relatie redden, sporten, werken.

Een verspilling van geld

‘Er is maar één manier om geld te verdienen met schrijven, en dat is door te trouwen met de dochter van een uitgever.’ Dit zijn woorden van de Britse journalist-schrijver George Orwell uit 1946. Zijn woorden zijn gedateerd, in de zin dat het inmiddels ook geen zin meer heeft om te trouwen met de dochter van een uitgever, zoals mijn dochter zal kunnen bevestigen. Van het gemiddelde non-fictieboek raakt de eerste druk vaak niet uitverkocht. Met de inkomsten van hun boek kunnen de meeste auteurs niet eens de koffie betalen die ze nodig hadden om wakker te blijven tijdens het schrijven van hun boek. Tijdens elk kennismakingsgesprek wijs ik auteurs op de armoede die hen te wachten staat, maar ze willen het niet horen. Ze dagdromen over de top tien en twijfelen er niet aan dat hun boek succesvol kan concurreren met tienduizenden andere boeken, Netflix, games, sportscholen en andere vormen van tijdverdrijf.

Een verspilling van energie

De meeste auteurs die ik ken, barsten van de energie. Hun agenda zit vol met projecten, ze hebben een rijk sociaal leven en niet zelden een gezin. Dus een boek, dat kan er best bij, denken ze optimistisch. Een enkeling is voorzichtig en veegt zijn agenda maanden leeg om voldoende tijd te hebben om aan zijn boek te werken. De meeste auteurs doen het erbij, en tijdens het schrijfproces gaat hun lampje steeds minder fel branden. Een deel van alle auteurs redt het tot de finish, maar is dan zo uitgeput dat men geen energie meer heeft voor de promotie van het boek. Zij kruipen snel terug onder hun steen, eindelijk rust.

Binnenkort verschijnt mijn nieuwe boek Waarom schrijf je geen boek? Lees dat boek, als je zelf ook dagdroomt over het schrijven van een boek. Maar als je verstandig bent, houd je het bij dagdromen: succes is een illusie voor de meeste auteurs. Je bent gewaarschuwd.

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? dat in oktober verschijnt. Op 19 januari geeft hij een masterclass over het schrijven van een non-fictieboek. Wil je je alvast aanmelden of heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.