Skip to main content

Mag het een onsje minder zijn?

23 januari 2024

Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar ik heb de indruk dat boeken steeds dikker worden. Auteurs van managementboeken draaien hun hand niet om voor vijftig, zestig- of zeventigduizend woorden. Dat kan korter.

Hoe dik is het ideale boek? Is het zo dik als Het bureau, dat ruim anderhalf miljoen woorden telt op 5.500 pagina’s, gepubliceerd in zeven delen? Fans van J.J. Voskuils roman waren verdrietig toen het laatste deel verscheen. Of is het ideale boek zo dun als een van de Zeer Korte Verhalen (ZKV) van A.L. Snijders, niet langer dan enkele honderden woorden.

En het kan nog korter, zoals de schrijvers van six word stories bewijzen. Neem deze beroemde van Ernest Hemingway: ‘For sale: baby shoes, never worn’. Er zijn dikke pillen geschreven die op geen enkele pagina de diepgang hebben van deze zes woorden.

Meer te doen

Ik weet niet hoe dik het ideale boek is, maar ik weet wel dat mijn ideale boek dunner is dan het gemiddelde managementboek dat ik tegenwoordig in handen krijg. Auteurs schrijven zorgeloos vijftig, zestig- of zeventigduizend woorden, alsof ik als lezer niets anders te doen heb. Ik moet namelijk ook elke dag acht uur werken en koken, eten, de krant lezen, het gras maaien, het NOS Journaal bekijken, de hond uitlaten en voldoende slapen om dezelfde routine nog een dag vol te houden.

Honderdzestig pagina’s

Voordat ik je hier lastigval met een onderbouwde maar zinloze uitwisseling van argumenten voor en tegen dikke boeken, vertel ik liever hoe dik mijn ideale boek is. Honderdzestig pagina’s, veertigduizend woorden. En ja, het mag best een onsje minder.

In een managementboek van honderdzestig pagina’s kun je volgens mij alles vertellen wat je te vertellen hebt. Hoe je agile kunt werken, hoe je een goede crisismanager wordt, waarom we zo veel belasting betalen, waarom we zo weinig belasting betalen.

Helemaal op de hoogte

De bestverkochte boeken van onze uitgeverij hebben bijna allemaal mijn ideale omvang. Je leest ze in twee tot drie uur, waarna je helemaal op de hoogte bent. De schrijver heeft je niet verveeld met oeverloze uitweidingen en je bent geen enkele keer de draad kwijtgeraakt. Interessant, denk je bij jezelf, en je gaat opgewekt verder met het vervolg van je dag.

De kwaliteit van een boek wordt bepaald door het soortelijk gewicht van de tekst, niet door het aantal woorden. Echt, veertigduizend woorden is meer dan genoeg.

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? 

Ben je bezig met het schrijven van een non-fictieboek en wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het publiceren van je eigen boek? Meld je dan aan voor de masterclass Het geheim van een succesvol non-fictieboek

Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.