Skip to main content

Maak kennis met…

Roderik van Grieken

Specialisatie: Debatteren

Roderik van Grieken treedt al meer dan vijftien jaar wekelijks op als dagvoorzitter en gespreksleider in binnen- en buitenland. Hij is daarmee een van de meest ervaren dagvoorzitters van ons land. Van multinationals tot ministeries en van horecabranche tot hightech. Alle onderwerpen, doelgroepen en settings zijn door de jaren heen meerdere malen voorbij gekomen. Ook met Engels als voertaal.
Met deze vracht aan ervaring kan hij opdrachtgevers in de aanloop naar een bijeenkomst goed adviseren over het programma. Wat is een goede opbouw en hoe zorg je ervoor dat de zaal actief betrokken wordt en blijft. In zijn rol als dagvoorzitter beoordelen opdrachtgevers hem als ontspannen en scherp met een gepaste dosis humor.

Roderik wordt als oprichter van het Nederlands Debat Instituut (1998) gezien als dé debatautoriteit van ons land. Zeer regelmatig analyseert hij politieke debatten op radio en televisie en publiceert hij artikelen over de kwaliteit van het maatschappelijk debat.
Hij is auteur van twee boeken en treedt op als adviseur bij de ontwikkeling van debatprogramma’s op radio en televisie waaronder de grote lijsttrekkersdebatten in de aanloop naar verkiezingen.

Zijn passie voor retorica ontstond tijdens zijn middelbare schooltijd op een kostschool in Schotland. Daar nam hij voor het eerst deel aan debatwedstrijden. Tijdens zijn studententijd won hij verschillende debatcompetities en juridische pleitwedstrijden.
Roderik is voorzitter van de jury die jaarlijks de Debatprijs uitreikt aan de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen in Den Haag.