Skip to main content

Kristel Groenenboom zakenvrouw van het jaar 2022

8 november 2022

Kristel Groenenboom is de winnares van de Veuve Clicquot Bold Woman Award 2022. Veuve Clicquot reikte de prijs – in het leven geroepen om vrouwelijk ondernemerschap te vieren en te stimuleren – op maandag 7 november voor de 40e keer uit, ditmaal in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Kristel is met 36 jaar niet alleen de jongste ooit, maar ook de enige topvrouw met een lasdiploma: ze is een groot voorstander van meer vrouwen in de techniek. ‘Meiden kunnen alles wat jongens kunnen.’

De Zakenvrouw van het Jaar 2022 is een buitenbeentje. Kristel Groenenboom nam op haar drieëntwintigste het industriële bedrijf van haar vader over. Het werd een succes, ondanks de tegenwerking die ze kreeg als jonge zakenvrouw. Klanten, leveranciers en andere zakenrelaties konden zich niet voorstellen dat zo’n jonge vrouw de baas kon zijn van zo’n groot bedrijf. Groenenboom schreef er een boek over: Mag ik meneer Kristel even spreken?. In het boek beschrijft ze haar hilarische en soms pijnlijke ervaringen als zakenvrouw in een mannenwereld.

Nu ze een geslaagde zakenvrouw is, als directeur van Container Service Groenenboom, dat gespecialiseerde containers ontwerpt en bouwt, is ze nog altijd even strijdvaardig. Haar grote passie is het promoten van vrouwen in de techniek. Om haar boodschap duidelijk te maken, en om meer begrip te krijgen voor de medewerkers in haar fabriek, behaalde ze zelfs haar lasdiploma. Groenenboom: ‘Meiden kunnen alles wat jongens kunnen: lassen, een vorkheftruck besturen, wat ze maar willen.’ Ook buiten haar bedrijf probeert Groenenboom deze boodschap duidelijk te maken. 

Na de uitreiking was Kristel te gast bij Jinek op RTL4.