‘Deze kerstvakantie begin ik met mijn boek’
Twee weken kerstvakantie? Precies genoeg tijd om je nieuwe boek in de steigers te zetten. Een 12-dagenkalender om het nieuwe jaar met een goed plan te beginnen.
Ik weet hoe het gaat, je begint je vakantie met het voornemen om de zolder op te ruimen, maar uiteindelijk komt er niets van terecht. Deze kerstvakantie wordt alles anders. Je was toch van plan om na te gaan denken over het schrijven van je boek? Komt dat even goed uit. Ik heb een stappenplan voor je opgesteld om het in de twaalf dagen na kerst voor elkaar te krijgen.
Steek deze vakantie elke dag vier uur in je plan, en je houdt zelfs tijd over voor het opruimen van de zolder.
Woensdag 27 december
De kerstdagen waren vast zwaar en daarom beginnen we deze eerste dag rustig. Het doel is om in de stemming te komen door een aantal boeken uit je boekenkast te selecteren over jouw favoriete onderwerp. Heb je niet alle boeken paraat die je zou willen raadplegen, ga dan online en zoek ze bijvoorbeeld in een online boekwinkel. Schrijf op wat je aanspreekt in deze boeken, en wat je mist.
Donderdag 28 december
Genoeg vakantie gehad, nu is het tijd om aan het werk te gaan. Vandaag ga je bedenken waar je boek over gaat. De kunst is om niet alleen een onderwerp te bedenken, maar ook een scherpe invalshoek. Bijvoorbeeld: leiderschap is een onderwerp, leidinggeven als een generaal is een invalshoek. Vraag je daarbij af of je invalshoek herkenbaar is voor lezers, origineel en actueel. En, of hij bij jou past. Weet je zeker dat dit het unieke verhaal is waar je een jaar aan wilt werken, waarmee je jarenlang wilt identificeren? Schrijf desnoods pagina’s vol met varianten en maak een top drie.
Vrijdag 29 december
Na het kiezen van je favoriete invalshoek schrijf je vandaag in maximaal 200 woorden de eerste versie van de flaptekst van je boek. Beschrijf voor een denkbeeldige doelgroep van potentiële lezers waar je boek over gaat en waarom ze juist dit boek zouden moeten lezen. Laat je inspireren door de flapteksten van andere boeken, en wees kritisch. Zou jij dit boek willen lezen? Zou jij er 25 euro voor over hebben? Tip: stop niet alles wat je wilt vertellen in de flaptekst, deze flaptekst is slechts bedoeld om mensen over te halen om het boek te kopen en te gaan lezen. De flaptekst is een reclametekst.
Zaterdag 30 december
Op basis van de flaptekst van gisteren stel je vandaag een inhoudsopgave op. Kies een structuur die past bij het boek en verdeel je boek in bijvoorbeeld tien hoofdstukken. Blijf net zo lang puzzelen tot je zeker weet dat alles aan bod komt wat je in dit stadium kunt bedenken. Soms is het handig om in dit stadium al enkele paragrafen per hoofdstuk te bedenken.
Zondag 31 december
Op deze laatste dag van het jaar maak je een lijst met alles wat je nog moet leren om er een goed boek van te maken. Welke artikelen, boeken en studies moet je gaan lezen? Wie moet je gaan spreken, van hoogleraren tot ervaringsdeskundigen? Moet je enquêtes uitvoeren? De historische context bestuderen? Reizen? Casestudies verzamelen? Bereid je voor alsof je je magnum opus gaat schrijven, voor minder doe je het niet.
Maandag 1 januari
Vandaag is de dag. Je gaat jezelf voor het blok zetten door iedereen te vertellen dat je een boek gaat schrijven. Je gaat ze toch een gelukkig nieuwjaar wensen, dus delen dat je bent begonnen met je boek gaat in een moeite door. Zijn ze geïnteresseerd? Vertel ze alles wat je de afgelopen dagen hebt bedacht. En ja, doe dit niet alleen telefonisch met familie en vrienden, maar deel je plan ook via sociale media. Schreeuw het van de daken: je gaat een boek schrijven.
Dinsdag 2 januari
Er is geen weg terug, je boek moet er komen. Maar je staat er niet alleen voor: vandaag ga je de hulptroepen bedenken die je door dit jaar heen gaan slepen. Wie had gisteren direct waardevol advies? Wie vertrouw je? Wie heeft kennis van zaken? Wie heeft een fijn pennetje? Leg vandaag contact met vijf mensen die je zouden kunnen helpen en vraag ze of ze je de komende periode willen helpen. Leg je niet voor te lang vast: je bent nog in een pril stadium en je wilt straks misschien de vrijheid om anderen in je team te kiezen, zoals professionele redacteuren en uitgevers.
Woensdag 3 januari
Vandaag maak je een werkschema voor de publicatie van je boek. Een vuistregel voor de indeling: reken op 10 procent voor het detailleren van de structuur, 20 procent voor de research, 40 procent voor het schrijven en 30 procent voor het herschrijven.
Voor het berekenen van je schrijfsnelheid kun je afgaan op je ervaring met het schrijven van bijvoorbeeld blogs of rapporten. Ga vervolgens na wanneer je tijd hebt om te schrijven. Ga je een werkdag opofferen? ’s Avonds schrijven? Alleen tijdens de vakanties? Na wat puzzelwerk moet je uit kunnen rekenen wanneer je een manuscript van bijvoorbeeld 40.000 woorden af zou kunnen hebben.
Donderdag 4 januari
Een boek is meer dan inhoud, het is ook vorm. Het is geen kunst om een boek te schrijven, maar wel om een boek te schrijven dat mensen met plezier lezen. Vandaag ga je op een rij zetten welke schrijfstijl jou aanspreekt. Pak de boeken die je eerder hebt geselecteerd om na te denken over de inhoud van je boek er nog eens bij. Zijn dit ook de boeken die je met plezier hebt gelezen? Welke andere boeken of auteurs ken je wiens schrijfstijl je aanspreekt? Welke stijl past bij jou? Zorg dat er aan het eind van de dag twee stapels boeken op je bureau liggen: een stapel boeken met een indrukwekkende inhoud en een stapel goed geschreven boeken.
Vrijdag 5 januari
Vandaag voeg je een belangrijk hoofdstuk toe aan je plan: de promotie. Het promoten van een boek is iets dat veel auteurs bij voorkeur tot het laatst uitstellen, en niet zelden overslaan. Jij bent je gelukkig bewust van het belang van promotie. Daarom bedenk je vandaag wat je voor en tijdens het schrijven van het boek al kunt doen om zo veel mogelijk geïnteresseerde lezers te verzamelen. Elke week een blog schrijven? Elke week praten met mensen in je netwerk? Een crowdfundingscampagne organiseren? Lezingen gaan geven? Een nieuwsbrief versturen?
Zaterdag 6 januari
Dit is een dag voor zelfreflectie. Je hebt je nu al beter voorbereid dan de meeste mensen die een boek willen gaan schrijven. De meeste mensen pakken direct hun laptop erbij en beginnen gewoon met schrijven, net zo lang tot ze verdwalen in een donker bos vol doodlopende hoofdstukken en kromme zinnen. Jij hebt een plan. Kijk in de spiegel en vraag jezelf af of je het echt wilt doen. Praat met je partner, met je kinderen, bel je collega’s, je manager: is het oké als jij dit jaar even andere prioriteiten hebt?
Zondag 7 januari
Natuurlijk is het oké, dus vandaag ga je weer aan de slag. En nee, niet met schrijven, maar met alles nog een keer op een rij zetten. Blader alle boeken nog eens door, sleutel nog eens aan de flaptekst en aan de inhoudsopgave. Denk na over de benodigde research, het team dat je nodig hebt en de promotie. Controleer je werkschema. Morgen begint je eerste werkdag, de eerste dag dat je daadwerkelijk gaat beginnen.
Ik hoop dat dit stappenplan je helpt om een begin te maken. Kun je nog wel wat hulp gebruiken? Meld je dan aan voor onze masterclass over het schrijven van een non-fictieboek op 19 januari. Je leert niet alleen nog veel meer over alle voorbereidingen voor het schrijven van je boek, maar ook over de boekenmarkt en de uitgeefwereld.
Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek?
Ben je bezig met het schrijven van een non-fictieboek en wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het publiceren van je eigen boek? Meld je dan aan voor de masterclass Het geheim van een succesvol non-fictieboek.
Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.