Skip to main content

Waarom schrijf je geen boek? Goed idee!

23 januari 2024

Het schrijven van een boek is misschien wel het stomste dat je kunt doen, zoals ik vorige week al beschreef. Maar natuurlijk moet je je van dat soort waarschuwingen niets aantrekken.  

Ik zie het schrijven van een boek als een omgekeerde legpuzzel. Een gewone legpuzzel is een peulenschil voor de bedenker maar een uitdaging voor de consument. De bedenker kiest een afbeelding, knipt deze in stukjes en verpakt ze los in een doos. De consument kijkt thuis aangekomen naar de afbeelding op de doos en moet vervolgens veel moeite doen om alle losse stukjes in de juiste volgorde te leggen. Bij een boek zijn de rollen omgedraaid: een goed boek is moeilijk om te schrijven en makkelijk om te lezen. Als schrijver ben je maandenlang bezig om alle stukjes te figuurzagen en te voorzien van aantrekkelijke illustraties. Dat valt niet mee omdat het om tienduizenden stukjes gaat die naadloos in elkaar moeten passen en bovendien betekenis moeten hebben – niet alleen los van elkaar, maar ook in groepjes van zinnen, alinea’s, paragrafen en hoofdstukken. Het schrijven van een boek is daarom een intellectuele uitdaging van formaat en omdat het zo moeilijk is, is het zo leuk om te doen.

Wat mij aan het schrijven ook aanspreekt is het fysieke aspect ervan. Alle ideeën en woorden voor mijn boek komen tot stand in mijn hersenen, die gesloten kamer met een machine waarvan ik de werking niet begrijp. Ik weet dat ik denk tijdens het schrijven, maar daar denk ik tijdens het schrijven niet over na. Ik ben vooral bezig met mijn handen, ik zie hoe mijn vingers over het toetsenbord rennen en voel me tijdens het schrijven dan ook meer verwant met de voetballer dan met de filosoof.

Al met al is het schrijven van een boek best vermoeiend, en dat is volgens mij de belangrijkste aantrekkingskracht ervan. We leven in een tijd waarin we gemak kunnen kopen, en het is niet zelden in de aanbieding. Een boek van vijftigduizend woorden met jouw kennis en ervaring kun je echter nergens kopen, dat moet je met je blote handen maken. En ik denk dat wij mensen dat nodig hebben, zo’n uitdaging. We gaan in onze vrije tijd niet voor niets hardlopen, bergbeklimmen en tuinieren.

Mijn behoefte aan gedoe heeft ertoe geleid dat volgende week mijn nieuwe boek over het schrijven van een boek verschijnt: Waarom schrijf je geen boek? Het is een bewerkte en uitgebreide versie van een eerder boek dat ik over hetzelfde onderwerp schreef. Het was een ingewikkelde legpuzzel van 56.832 stukjes. Het was veel gedoe om hem te maken, maar ik hoop dat hij daarom makkelijk is om te leggen.

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur Geerhard dan een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je meer weten over het schrijven van een boek? Meld je dan aan voor de masterclass die hij op vrijdag 19 januari geeft. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in!

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.