Skip to main content

Publiceer je boek op het juiste moment

23 januari 2024

Publiceer je boek als het onderwerp ervan actueel is. Maak niet de fout om je boek over vakanties, middenin de vakantie te laten verschijnen; een boek over politiek, een dag na de verkiezingen.

Voor de broodnodige promotie is het belangrijk dat je boek op het juiste moment verschijnt. Bij het bedenken van de ideale verschijningsdatum kun je rekening houden met de lezer, de boekhandel en met journalisten. 

Journalisten brengen graag nieuws, dat is hun werk. Als je de kans op aandacht voor je boek wilt vergroten, is het belangrijk dat het moment waarop je boek verschijnt journalisten goed uitkomt. Schrijf je een boek over duurzaamheid? Zoek dan uit of er rond de tijd dat je boek uitkomt een event plaatsvindt waar je bij kunt aansluiten. Als je boek korte tijd voor een wereldwijde klimaatconferentie uitkomt, maak je meer kans op een telefoontje van de Volkskrant dan als je boek een week na de conferentie verschijnt. Journalisten hebben continu experts nodig die nieuws kunnen maken en duiden, en als jij er op tijd bij bent, zou je wel eens goed van pas kunnen komen. Belangrijk: vertel journalisten niet waar ze aandacht aan moeten besteden, dat bepalen ze zelf wel, maar bedenk wel actief hoe jouw boodschap gekoppeld kan worden aan de betreffende gebeurtenis. Daar kun je op inspelen in een persbericht en in gesprek met journalisten.

Houd bij de publicatie van je boek ook rekening met de boekhandel. In januari, mei en september zijn de boekenbeurzen waar inkopers de boeken bestellen die een paar maanden later in hun boekhandels verschijnen. Omdat jij of je uitgever in staat moet zijn om je boek rond deze tijd aan de inkopers te presenteren, moet je boek enige tijd na een beurs verschijnen.

Je kunt de belangstelling van lezers ook beïnvloeden door het juiste moment te kiezen. Een boek over verkoudheid zal het beter doen in de winter dan in de zomer. Een boek over tuinieren zal het weer beter doen in de zomer dan in de winter. Kijk nog eens kritisch naar het onderwerp van je boek: in welke tijd van het jaar past het? Bij welke gebeurtenis sluit het aan?

Sommige uitgeverijen leggen boeken maandenlang op de plank om in staat te zijn om het boek op het geplande moment te laten verschijnen. Dat is frustrerend voor de auteur, maar het is uiteindelijk een lucratieve aanpak. Het kan zelfs slim zijn om helemaal geen moment te plannen, maar de verschijning af te laten hangen van een spontane gebeurtenis. Als je een boek hebt geschreven over faillissementen bij bedrijven, dan kan het de moeite waard zijn om te wachten tot het volgende faillissement zich aandient. 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.