Skip to main content

Zeven tips voor auteurs om meer te vinden op internet 

18 maart 2024

Bijna elk non-fictieboek begint met zoeken op internet. Dit zijn zeven tips om sneller te vinden wat je (niet) zoekt. 

Nu internet zo veel informatie bevat, is het een kunst om te vinden wat je zoekt. Een zoekmachine als Google beheerst die kunst heel goed, maar als je het slim aanpakt, dan kun je meer vinden dan Google voorstelt. Dit zijn zeven bronnen en strategieën waarmee onze auteurs en ik goede ervaringen hebben. 

1. Gebruik verschillende zoekmachines

Dezelfde zoekopdracht levert verschillende resultaten op via verschillende zoekmachines. Als je bijvoorbeeld zoekt naar de Amerikaanse managementdenker Rosabeth Moss Kanter, dan krijg je via Google en Bing afwijkende resultaten. Zo krijg je bij Bing direct een paar artikelen uit de Harvard Business Review en toont Google een interview van Management Team

2. Zoek in (wetenschappelijke) databases

De eerste resultaten van een zoekopdracht leveren zelden wetenschappelijke artikelen op. Als je echter naar een database als JSTOR.org gaat, dan levert de zoekopdracht ‘rosabeth moss kanter’ 2.650 resultaten op van allerlei tijdschriften als The Academy of Management ExecutiveAmerican Journal of SociologyAmerican Sociological Review en Social ProblemsHier vind je een uitputtende lijst met online databases. 

3. Gebruik boolean operators

Zoekmachines zoals Google bieden handige zoekopties die je kunt gebruiken om je zoekopdrachten te verfijnen. Gebruik bijvoorbeeld het minteken om woorden uit te sluiten, gebruik aanhalingstekens om het vinden teksten met specifieke woordcombinaties af te dwingen of beperk een zoekopdracht door alleen te zoeken op een bepaalde website. Hier vind je tips voor zoeken op google met de zogenaamde Boolean operators. 

4. Gebruik vertaalapps

Mijn Nederlands is goed en mijn Engels is redelijk, maar vanaf het Duits gaat het niveau rap omlaag. Mijn eerste neiging is dan ook om informatie te zoeken in het Nederlands en het Engels. Jammer, want zo mis ik informatie die is geschreven in het Italiaans, het Pools, het Spaans (en alle andere talen in de wereld). Het is mogelijk dat een Zweedse schrijver een briljante analyse heeft geschreven over het gedachtegoed van Rosabeth Moss Kanter. Wil je niets missen, gebruik dan een van de vertaalapps in je browser en kijk verder dan je neus lang is.

5. Zoek kunstmatig intelligent

Een zoekplatform als ChatGPT biedt unieke zoekmogelijkheden waarvan we de mogelijkheden nog steeds ontdekken. Ik was op zoek naar Rosabeth Moss Kanter, maar ik kon mij haar naam niet herinneren. Ik wist alleen dat ze een boek had geschreven met een titel als ‘how to dance like elephants’. Ik schreef de volgende prompt: ‘Wat is de naam van een Amerikaanse vrouwelijke managementdenker die populair was in de jaren negentig en een boek heeft geschreven waarvan de titel lijkt op ‘how to dance with elephants’? Het antwoord was direct raak: Rosabeth Moss Kanter. De titel had ik mis, meldde ChatGPT, maar ik zat er niet ver naast, het was When Giants Learn to Dance

6. Zoeken in de kieren van het internet

Het internet bevat meer informatie dan zoekmachines als Google hebben geïndexeerd. Zo is veel informatie op sociale media en forums moeilijk te vinden, daarvoor moet je naar die platforms gaan, zoals RedditQuoraGitHub of 4chan. Zoek je informatie die inmiddels van internet is verdwenen? Gebruik dan de Wayback Machine. Wil je echt alles weten? Wring het internet dan uit door op zoek te gaan naar informatie op het deep web. Lees hier wat dit ‘dark’ web is en hoe je er informatie kunt vinden. 

7. Zoek een boek

Ik raad elke auteur aan om actief op zoek te gaan naar online informatie waardoor je een beter boek kunt schrijven, maar veel daarvan hoef je niet zelf bij elkaar te sprokkelen. Veel informatie is keurig geordend te vinden in boeken. Door gestructureerd te zoeken via online boekhandels als Bol of Amazon vind je waarschijnlijk veel literatuur waarmee je een vliegende start kunt maken voor de research van je eigen boek. 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? 

Ben je bezig met het schrijven van een non-fictieboek en wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het publiceren van je eigen boek? Meld je dan aan voor de masterclass Het geheim van een succesvol non-fictieboek

Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.