Skip to main content

Help, mijn man is schrijver!

23 januari 2024

Nederlanders zijn echte doe-het-zelvers, ook als ze een boek gaan schrijven. Loopt jouw man (m/v/x) rond met het plan om zijn kennis en ervaring te delen in een non-fictieboek? Drie tips om hem op weg te helpen.

In het realityprogramma Help, mijn man is klusser biedt John Williams hulp aan wanhopige vrouwen van doe-het-zelvers die vaak al jaren in onafgemaakte huizen bivakkeren. Ik heb het weleens gezien en wat mij opviel was dat de klussers eigenlijk helemaal niet zo onhandig waren. Toen ze ooit begonnen, waren de klussers bovendien nog heel gemotiveerd. Maar uiteindelijk viel de verbouwing in het water. Bij auteurs zie ik hetzelfde gebeuren.

In januari geef ik een masterclass over het schrijven en publiceren van een non-fictieboek. Hier geef ik alvast wat klusadvies waarmee je jouw schrijvende doe-het-zelver op weg kunt helpen.

Maak een plan 

Veel auteurs hebben geen plan. Ze hebben wel een droom, bijvoorbeeld over het schrijven van een toegankelijk boek over projectmanagement. Waarschijnlijk heeft jouw partner het er ook al jaren over. Maar een droom is iets heel anders dan een plan. Een plan is een gestructureerd overzicht met concrete stappen die je moet zetten om een droom te verwezenlijken. En hoe minder ervaring je hebt, hoe kleiner de stappen moeten zijn.

Als de klussers in Help, mijn man is klusser aan het begin van de verbouwing een gedetailleerde IKEA-handleiding hadden gehad, dan zouden de meesten het veel verder hebben geschopt. Gaat jouw partner een boek schrijven: laat hem eerst een plan maken.

Omarm taal 

Veel auteurs onderschatten het belang van aantrekkelijke taal. Ze denken dat een boek draait om informatieoverdracht, maar ze vergeten dat die alleen via de taal plaatsvindt. De lezer heeft geen idee wat de auteur eigenlijk bedoelt, hij leest alleen wat er staat. Als hij de tekst niet begrijpt of als deze hem niet bevalt, dan is de informatieoverdracht mislukt.

De klussers in het tv-programma moeten niet alleen verstand hebben van houtbewerken, maar ook van elektriciteit, metaalbewerking en loodgieten. Voor een auteur geldt hetzelfde: hij moet verstand hebben van uiteenlopende onderwerpen als projectplanning, drukwerk, vormgeving, research, structuur, spelling, grammatica, interpunctie en stijl. Gaat jouw partner een boek schrijven? Laat hem eerst een jaar blogs schrijven.

Neem de tijd

Veel auteurs maken te weinig tijd vrij voor het schrijven van een boek. Ik spreek regelmatig auteurs die denken dat ze het wel redden in ‘een maand of drie’. Ze onderschatten dat ze in die tijd nog duizend-en-een andere dingen moeten doen, die soms belangrijker zijn dan schrijven.

Veel verbouwingen zouden eerder af zijn gekomen als de klusser meer tijd had gehad. Gaat jouw partner een boek schrijven? Stuur hem naar een vakantiehuisje en zeg dat hij pas terug mag komen als hij tienduizend woorden heeft geschreven.

Op vrijdag 19 januari 2024 geeft Geerhard Bolte een masterclass over het schrijven van een non-fictieboek. Je kunt je nu al aanmelden.

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? 

Ben je bezig met het schrijven van een non-fictieboek en wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het publiceren van je eigen boek? Meld je dan aan voor de masterclass Het geheim van een succesvol non-fictieboek

Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.