Skip to main content

Welk boek schrijf jij deze zomer?

23 januari 2024

Gaat iedereen met z’n ogen rollen als je weer over je boekidee begint? Misschien is het dan tijd om eindelijk eens aan dat boek te beginnen. Wat dacht je van deze zomer?

Hoe weet je of het tijd is om aan kinderen te beginnen? Hoe weet je wanneer een hamburger gaar is? Dit is het genre waarin de vraag past of het tijd is om een boek te gaan schrijven. Je kunt het antwoord op deze vragen niet logisch beredeneren, maar je kunt evenmin op je gevoel afgaan. Er is maar een manier om de beslissing te nemen: vroeg of laat moet je de knoop gewoon doorhakken.

De meeste mensen om je heen weten het antwoord allang. Je collega’s stellen geen vragen meer als je je ideeën aan hen voorlegt. Op verjaardagen beginnen mensen met hun ogen te rollen als je weer over je boek begint. De enige die twijfelt, dat ben je zelf. Maar diep vanbinnen weet je dat het tijd is om aan dat non-fictieboek te beginnen. Je weet alles over het onderwerp en je hebt originele ideeën waar je nooit iemand over hoort.

Laat je niet weerhouden door de concurrentie van al die schrijvers die je zijn voorgegaan. Natuurlijk zijn er al honderden mensen die een boek over jouw onderwerp hebben geschreven, maar dat zegt niets over de kwaliteit of de aantrekkelijkheid van jouw boek. Stel je voor dat geen enkele schrijver het lef had gehad om nog een romance te beschrijven na Romeo en Julia, dan hadden we veel klassiekers moeten missen. Dus begin gewoon, kies een dag: wat dacht je van de eerste dag van je vakantie?

Route du Soleil

Twee of drie weken vakantie is precies genoeg om een doortimmerd plan te schrijven. In de tussentijd houd je voldoende tijd over om brocantemarkten te bezoeken, te wandelen in de bergen of met de kinderen naar de dierentuin te gaan. Wat heb je nodig?

Een goed boek begint met een scherpe en originele invalhoek. Een boek over branding is kansloos, maar een boek over kansrijke winkelformules klinkt al beter. Schrijf vervolgens in een (flap)tekst van maximaal tweehonderd woorden waar je boek over gaat. Want als het je in tweehonderd woorden niet lukt, dan lukt het in vijftigduizend woorden ook niet. Sleutel vervolgens aan een inhoudsopgave van bijvoorbeeld tien hoofdstukken en vijf paragrafen per hoofdstuk. En schrijf ten slotte de inleiding of een willekeurig hoofdstuk.

En nee, natuurlijk is je plan nog niet af als je terugrijdt over de Route du Soleil. Maar je hebt wel een begin gemaakt. Je hebt nu een helder beeld van waar je boek over gaat, en waar het niet over gaat. Je weet ook wat je sterke kanten en je zwakke plekken zijn. Je hebt een plan. Je hoeft het alleen nog te schrijven. De vakantie is voorbij, aan het werk.

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.