Negen ideeën om meer uit je boekpresentatie te halen
Wil je meer uit je boekpresentatie halen? Zorg er dan voor dat je boodschap meer mensen bereikt dan de gasten in de zaal.
De basis van een goede boekpresentatie is gewoon een leuke zaal, met honderd familieleden, vrienden, collega’s en zakelijke relaties. Regel een leuke spreekstalmeester die de bijeenkomst aan elkaar praat, een paar sprekers die jou en je boek ophemelen en vertel zelf vervolgens wat jou heeft gemotiveerd om je boek te schrijven en leg uit waar je boek over gaat. Koffie vooraf, een drankje met borrelhapjes na afloop: iedereen tevreden. Maar wat kun je doen om er meer uit te halen?
De volgende tips gaan niet over het organiseren van de bijeenkomst of marketingtrucs om de zaal vol te krijgen, maar over beproefde manieren om ervoor te zorgen dat jouw verhaal niet blijft steken bij die honderd bezoekers in de zaal, maar veel meer mensen bereikt.
1. Maak de boekpresentatie het hoogtepunt van je marketingcampagne
Doe je boekpresentatie er niet bij, maar zorg ervoor dat het een structureel onderdeel is van je marketingcampagne. Leef er naartoe met alle berichten die je deelt, bijvoorbeeld in je nieuwsbrieven en je socialemediaposts. Te vaak is het evenement een losse flodder, een feestje dat auteurs erbij doen, waardoor het weinig impact heeft.
2. Nodig de juiste mensen uit
Bewaar een paar stoelen voor je ouders en je beste vrienden, maar richt je vooral op het uitnodigen van mensen met een groot netwerk dat van belang is voor de promotie van jouw boek. Wie zijn de spinnen in het web op jouw vakgebied? Nodig ze uit. Ken je ze niet? Geen probleem, je zult verbaasd zijn hoeveel mensen komen opdagen omdat je ze uitnodigt als expert. Vergeet vooral niet om online bloggers en influencers aan te schrijven. En wees niet te krenterig als ze geld vragen: hoeveel is het je waard als ze schrijven dat ze onder de indruk waren van je verhaal?
3. Zorg ervoor dat je bijeenkomst online te volgen is
Het is tegenwoordig niet moeilijk meer om je bijeenkomst live te laten streamen. Er zijn bureaus en individuele zzp’s die dat moeiteloos voor je regelen. Bedenk wel dat je je programma voor de livestream moet aanpassen: een gast in een zaal loopt niet zomaar weg, maar een kijker achter een laptop zapt schaamteloos weg als de presentatie langdradig is. Zend slechts het belangrijkste deel van je boekpresentatie uit, en spreek je online gasten actief aan.
4. Deel het event via sociale media
Of je het even live streamt of niet, het delen van alles wat er gebeurt via sociale media is een no brainer. Aangezien je zelf geen tijd zult hebben om veel te delen, zul je hulp moeten inschakelen. Regel een of enkele mensen die alles wat er gebeurt fotograferen, filmen en beschrijven via de kanalen die je vooraf hebt afgesproken.
5. Laat je presentatie filmen
Waarschijnlijk is de boekpresentatie de eerste keer dat jij als auteur een presentatie geeft over je nieuwe boek. Laat daarom de kans niet schieten om die presentatie te laten filmen en te delen via jouw website, sociale media en een platform als YouTube. Je kunt ervoor kiezen om een video te laten maken van de hele boekpresentatie, maar waarschijnlijk zullen de meeste mensen alleen geïnteresseerd zijn in jouw presentatie. Schakel een professional in voor de opname en het editen van het eindresultaat, te vaak is de kwaliteit (met name van het geluid) onnodig belabberd.
6. Organiseer geen boekpresentatie maar een symposium
Je geeft je boekpresentatie meer allure door hem om te toveren in een symposium. Plotseling verandert je ‘leuke’ bijeenkomst in een ‘belangrijke’ bijeenkomst, waar mogelijk veel meer mensen in geïnteresseerd zijn. Je legt de lat hoger, en je zult dan ook veel meer aandacht moeten besteden aan de kwaliteit van de sprekers, de aankleding en de organisatie in het algemeen, maar het is de moeite waard, zeker als het onderwerp van je boek zich ervoor leent.
7. Presenteer je boek tijdens een ander event
Dit is niet alleen een aanrader voor luie auteurs met een kleine portemonee, maar eigenlijk voor iedereen die exposure zoekt. Is er rond de publicatiedatum een bijeenkomst over een onderwerp dat past bij het onderwerp van jouw boek? Misschien vinden de organisatoren het leuk dat jij jouw boek dan tijdens hun event presenteert. Dat kan interessant zijn voor hun gasten, en heel waardevol voor jou omdat je zonder veel moeite je ideale publiek bereikt.
8. Zet je bezoekers aan tot delen
Je bezoekers zijn je belangrijkste ambassadeurs, probeer hen te verleiden om de hele wereld te vertellen hoe geweldig jouw boek is. Maak het ze makkelijk om gebeurtenissen tijdens de boekpresentatie te delen; zorg bijvoorbeeld voor kant-en-klare hashtags, een selfiemoment met jou en regel een aantrekkelijke goodiebag (met enkele exemplaren van jouw boek).
9. Geef geen boekpresentatie maar organiseer een boekpromotietour
Waarom zou je het houden bij één boekpresentatie? Doe net alsof je de nieuwe Harry Potter hebt geschreven en regel voor jezelf een heuse boekpromotietour. Organiseer een eerste (gewone) boekpresentatie en daarna losse vervolgbijeenkomsten, bijvoorbeeld in boekhandels of bibliotheken. Heb je lef? Huur regelmatig een goedkoop zaaltje af in een willekeurige stad, verspreid posters, informeer de lokale media en geef er voor 25 euro een presentatie over je boek. En ja, misschien komen er maar zes mensen, maar als je dit enige tijd volhoudt, zul je zien dat je netwerk langzaam maar zeker groeit en er contacten tot stand komen die zakelijk gezien heel interessant zijn.
Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek?
Ben je bezig met het schrijven van een non-fictieboek en wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het publiceren van je eigen boek? Meld je dan aan voor de masterclass Het geheim van een succesvol non-fictieboek.
Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.