Skip to main content

374 miljoen redenen om nog meer managementboeken uit te geven

23 januari 2024

Ik hoor zo nu en dan cynische reacties op het grote aantal managementboeken dat elk jaar in Nederland verschijnt. Ze zouden weinig toevoegen aan wat er al is. Een beetje mopperen op de kwaliteit van nieuwe boeken lijkt me gezond, zowel voor de mopperaars als voor de auteurs, maar wat mij betreft kunnen er niet genoeg managementboeken zijn, en niet alleen omdat ik mijn brood ermee verdien. Ik kan wel 374 miljoen redenen bedenken, maar ik zal me inhouden:

Managen, leidinggeven en organiseren is ingewikkeld, dus wie zich daarmee bezighoudt kan wel wat hulp gebruiken. Omdat technologieën, verwachtingen van consumenten en medewerkers, regels en andere zaken steeds veranderen, zoeken lezers continu naar actuele boeken waarin ze tips krijgen in een actuele context.

Sommige mensen zijn hardleers en moeten net wat vaker gecorrigeerd worden voordat ze doorhebben dat hun gedrag niet functioneel of sociaal geaccepteerd is. Dat geldt in het bijzonder voor egoïsten die hun seksuele behoeften botvieren op hun collega’s en voor asociale bestuurders die fluitend 374,3 miljoen euroinnen, terwijl ze in hun code of conduct mooi weer spelen en hun medewerkers de les lezen.

Managementboeken zijn er niet alleen voor de lezers, maar ook voor de schrijver. Veruit de meeste auteurs die ik ooit over hun boek heb gesproken, vonden het schrijven van hun boek het aantrekkelijkste aspect aan het hele proces. Alles herkauwen wat je weet, erachter komen wat je niet weet, je gedachten ordenen, praten met collega’s over je vak; het is de moeite waard, en dan maakt het niet uit dat je boek uiteindelijk maar in kleine kring wordt gelezen.

Verschillende lezers houden van verschillende boeken. De een houdt van ingewikkelde boeken, de ander van luchtige boeken. Daarom is het prima dat er tientallen boeken over projectmanagement en onderhandelen zijn; elk boek bedient een eigen groep lezers die op basis van de titel, de cover, de flaptekst en een deel van de tekst prima kunnen beoordelen of ze geïnteresseerd zijn.

Dus nee, niet elk boek is even briljant of origineel. Sommige zijn op het eerste gezicht overbodig, maar ik ben blij dat ik in een land leef waar overbodige boeken uitgegeven kunnen worden. Hoe meer mensen de vrijheid voelen om hun verhaal te vertellen, en hoe meer erop gemopperd wordt, des te beter. Er zijn intussen genoeg boeken die met kop en schouders boven de rest uitstijgen, zoals bijvoorbeeld de boeken die nu op de shortlistvan het Managementboek van het Jaar staan, en waarvan er 21 april één wordt verkozen. Dus, heb je een idee? Aan de slag dan. Er kan best nog een boek bij.

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? 

Ben je bezig met het schrijven van een non-fictieboek en wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het publiceren van je eigen boek? Meld je dan aan voor de masterclass Het geheim van een succesvol non-fictieboek

Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.