Drie tips tegen bijtende journalisten
Ontspan! De journalist wil jou helemaal niet onderuithalen
Je hoeft niet bang te zijn om gebeten te worden. Je geeft jezelf te veel eer als je denkt dat de journalist van plan is om jou de duimschroeven aan te draaien. Die eer is weggelegd voor arrogante politici en frauderende managers. De journalist die een auteur van een managementboek interviewt is in het slechtste geval niet geïnteresseerd in wat jij te vertellen hebt. Hij doet gewoon zijn werk.
De verwarring tussen journalisten en pitbulls komt waarschijnlijk voort uit de gewoonte van journalisten om prikkelende vragen te stellen en vragen te herhalen. Maak je niet druk, die gewoonte is slechts een techniek om een antwoord te krijgen op een vraag. Als jij geen antwoord geeft waarmee zij wat kunnen, dan zullen ze de vraag anders formuleren zodat je een beter antwoord geeft.
Wees voorbereid
Bang om met je mond vol tanden te staan? Ook dat is niet nodig, als je je tenminste goed hebt voorbereid. Schrijf om te beginnen in één stelling op waar je boek over gaat. Schrijf vervolgens in maximaal drie punten op hoe je die stelling onderbouwt. Bedenk ten slotte drie voorbeelden die dit goed illustreren.
Stel, jij vindt dat er in organisaties meer vergaderd moet worden. Dan zijn dit bijvoorbeeld je drie argumenten:
1. Werk wordt steeds complexer en er gaat veel mis als je niet goed overlegt.
2. Overleg is goed voor de sociale cohesie in een organisatie.
3. Steeds meer mensen werken op locatie waardoor de linkerhand niet weet wat de rechterhand doet.
En dit zijn je drie voorbeelden:
1. Bij Amazon begint het topmanagement elke vergadering met het in stilte lezen van de stukken, dan is iedereen goed voorbereid en kunnen er snel spijkers met koppen worden geslagen.
2. Elke manager bij de gemeente van Chicago moet zijn medewerkers elke dag vragen hoe het gaat.
3. Bij een grote Spaanse internetprovider is de koffiepauze in ere hersteld, een mooi rustmoment en een kans om even te bespreken wie wat aan het doen is.
Geef gewoon antwoord
Wees niet bang dat je voor paal staat met een simpel antwoord, het maakt je juist populair. Helaas proberen veel auteurs om journalisten hun hele boek door de strot te duwen. Na de eerste vraag van de journalist beginnen ze direct met een onnavolgbaar betoog. Doe dat niet, geef nou gewoon antwoord. Als je de vraag krijgt waarom je een boek over vergaderen hebt geschreven, zeg dan gewoon dat je gek bent op vergaderen. Als de journalist meer wil weten, vraagt hij er wel naar.
De moraal van dit verhaal: het draait niet om jou, het draait om de journalist. Als jij hem helpt door je voor te bereiden, gewoon antwoord te geven op zijn vragen en een open houding aan te nemen, dan gaat het goed. Anders niet.
Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack, gespecialiseerd in originele en toegankelijke managementboeken. Daarnaast is hij uitgever van selfpublishinguitgeverij Dialoog. Geerhard schrijft regelmatig over het schrijven van (management)boeken. Hebt u een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn.
Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek?
Ben je bezig met het schrijven van een non-fictieboek en wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het publiceren van je eigen boek? Meld je dan aan voor de masterclass Het geheim van een succesvol non-fictieboek.
Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.