Skip to main content

De zeven zonden van auteurs op sociale media

23 januari 2024

Vermijd deze zeven zonden als je je non-fictieboek wilt promoten op sociale media. Ik probeer ze allemaal te voorkomen, maar ik moet eerlijk bekennen dat het niet altijd lukt. Misschien lukt het jou wel.

1. Beginnen als het te laat is
De meeste auteurs beginnen pas met bloggen of twitteren als hun boek al bij de drukker ligt. Dan ben je te laat. Hoe vroeger je je ervaringen deelt, hoe groter het aantal geïnteresseerden zal zijn dat je om je heen kunt verzamelen. Bovendien mis je de kans om hen te vragen om jou te helpen: welke invalshoek kun je kiezen voor je boek? Welke onderwerpen kun je aan bod laten komen? Je zou wel eens verbaasd kunnen staan over het aantal mensen dat in de rij staat om je te helpen. Dat worden allemaal fans.

2. Doen alsof alles vanzelf gaat
Als je veel auteurs mag geloven, leven ze in een schrijversparadijs. Ze hebben nooit last van writer’s block, ze hebben altijd tijd en hun computers hebben nooit kuren. Niemand trapt erin. Het is ongeloofwaardige wasmiddelenreclame. Easy reading is damn hard writing.

3. Geheimen bewaren
Sommige schrijvers delen niet meer dan broodkruimels op sociale media. Wie willen weten wat ze te vertellen hebben, moeten die broodkruimels maar volgen naar de boekhandel, waar ze het boek kunnen kopen. Ook al ben ik uitgever, ik denk niet dat deze aanpak (zeker anno 2020) nog werkt. Juist als je je geheimen deelt, raken mensen volgens mij geïnteresseerd in wat je nog meer te vertellen hebt.

4. Te veel dierentuinfoto’s delen
Als je je actief profileert als non-fictie-auteur kan het tegen je werken als je te veel deelt over zaken die niets met je boek of je expertise te maken hebben. Er is niets op tegen om op Facebook een foto te plaatsen van een bezoek aan de Efteling met je gezin, maar als je elk ijsje, dierentuinbezoek en verjaardagsfeestje gaat delen op het medium waar je bekend wilt worden als de beste timemanagementcoach van Nederland, dan loop je het risico je achterban van je te vervreemden.

5. Stoppen voordat het begint
Je leven op sociale media kan veel tijd en energie vergen. Ideeën voor onderwerpen en teksten bedenken, afbeeldingen of video’s maken; voor je het weet ben je uren verder. Als je dat elke dag of week doet, is het heel begrijpelijk dat je er op een dag de stekker uittrekt. Het is begrijpelijk, maar ook heel jammer. Ik hoor van alle auteurs dat de aanloop naar een groot aantal trouwe volgers veel tijd kan kosten, maar dat het uiteindelijk de moeite waard is omdat het sneeuwbaleffect steeds groter wordt. Op een dag compenseert de waardering die je socialemedia-activiteiten opleveren je inzet, en levert deze misschien zelfs klanten op.

6. Onpersoonlijk zijn
Sommige video’s op YouTube of artikelen op LinkedIn lijken wel bedacht door voormalig woordvoerders van de Chinese communistische partij. De auteurs beschrijven kil en zakelijk wat de lezer moet weten en drukken dan op send. Op sociale media is het belangrijk dat je je persoonlijke mening deelt, je zorgen en je twijfels. Laat zien dat je geen database bent, maar een mens van vlees en bloed.

7. Niet reageren op reageerders
Met een beetje geluk groeit het aantal mensen dat je gaat volgen. En steeds vaker zullen mensen je wat vragen of vertellen. Dan is het beleefd om te reageren, ook als je geen tijd of zin hebt. Niet reageren op sociale media is niet alleen onbeleefd, het kan je ook komen te staan op een uitbrander.

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? 

Ben je bezig met het schrijven van een non-fictieboek en wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het publiceren van je eigen boek? Meld je dan aan voor de masterclass Het geheim van een succesvol non-fictieboek

Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.