Skip to main content

Belletje trekken met LinkedIn, wie durft?

23 januari 2024

Om echt te profiteren van LinkedIn moet je wel een beetje lef hebben. Schaamte zit sommige mensen in de weg om goed gebruik te maken van het zakelijke smoelenboek.

In geen enkel land is LinkedIn zo populair als in Nederland. Toch spreek ik nog regelmatig auteurs die het amper gebruiken, volgens mij uit schaamte.

Geriatrisch verpleegkundige

De eerste reden is dat niet iedereen tevreden is over zijn cv. Sommigen hebben een prachtige carrière opgebouwd, maar wel via een bijzondere omweg. Een auteur was verpleegkundige, steward bij Transavia en werd uiteindelijk coach na een LOI-cursus. Hij is trots op zijn succesvolle coachingspraktijk, maar bijvoorbeeld niet op zijn werk als verpleegkundige in een geriatrische kliniek. Doodzonde natuurlijk, wie zou daar niet van onder de indruk zijn. Omdat hij niet op LinkedIn actief is, mist hij veel kansen om zichzelf op de kaart te zetten en relaties te leggen met interessante mensen.

Vierduizend contacten

De tweede reden dat veel auteurs LinkedIn niet actief gebruiken is omdat ze het toch een beetje spannend vinden om belletje te trekken bij mensen die ze niet kennen. Bescheidenheid is een mooie deugd, maar het kan je carrière danig in de weg zetten als je het eng vindt om tegen collega’s of potentiële klanten te zeggen: ‘Ik zag dat je ook actief bent als consultant. Misschien kunnen we in de toekomst nog eens iets voor elkaar betekenen. Met vriendelijke groet, Marcel.’ Een van onze auteurs was minder terughoudend. In de maand voor de publicatie van zijn boek verzamelde hij meer dan vierduizend contacten via LinkedIn. Het leverde hem niet alleen een lamme arm op, maar ook heel veel positieve reacties en een boek dat een vliegende start maakte. En niet te vergeten: duizenden contacten waar hij nog jarenlang plezier van had.

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.