Skip to main content

Begin met een lelijke zin

23 januari 2024

Als je niet uit je woorden kunt komen, helpt het om gewoon te beginnen met een lelijke zin. Je zult zien dat je vlug de juiste toon vindt.

Zo nu en dan belt er een auteur die last heeft van writer’s block. Soms is er echt iets aan de hand. Iemand gaat scheiden, is druk bezig met een verhuizing of kampt thuis met puberende kinderen; logisch dat het schrijven dan wat minder vlot gaat. In een enkel geval is het ernstiger. Dan blijkt iemand er, ook na herhaalde pogingen, niet in te slagen zijn gedachten op papier te zetten. Dan kan het nodig zijn om een ghostwriter in te schakelen en het schrijven uit te besteden. Ik maak het echter zelden mee, meestal is er iets anders aan de hand.

Vast als een olifant

Als ik auteurs vraag wat ze eigenlijk willen zeggen, dan hebben ze altijd een antwoord paraat: ‘Wat ik bedoel is dat marketeers meer rekening moeten houden met wat er leeft in de samenleving. Ze leven in een ivoren toren en communiceren boodschappen die helemaal niet aanslaan bij het grote publiek.’ Auteurs weten dus wel wat ze moeten zeggen, maar ze weten niet hoe ze het moeten opschrijven. Ze staan net als een olifant vast aan een klein paaltje. Ze kunnen wel los, maar ze weten niet dat ze het kunnen.

Te mooi

De oorzaak dat hun scherm leeg blijft, is vaak dat ze te mooi willen schrijven. Ze spiegelen zich aan hun favoriete auteurs en zijn vervolgens teleurgesteld als ze er niet in slagen om op hun zolderkamer even mooie als diepzinnige teksten uit hun mouw te schudden. Heb jij daar ook last van? Dan heb ik een eenvoudige en effectieve tip: begin eens met een lelijke zin.

Schieten met hagel

Wat is een lelijke zin? Ik durf eigenlijk geen antwoord te geven op deze vraag, want hij is natuurlijk net zo moeilijk als het antwoord op de vraag wat een mooie zin is. Laat ik het erop houden dat je bij het schrijven van een lelijke zin geen aandacht besteedt aan de vorm of aan de inhoud. Je schrijft gewoon op wat er in je opkomt. En terwijl je blijft schrijven, hoe gammel de zinnen ook zijn, zul je vroeg of laat merken dat er orde in de chaos ontstaat. Je schiet met hagel, maar je schiet steeds vaker raak. Al waggelend vind je de juiste boodschap en de juiste woorden. En al schrijvend en schrappend staat er uiteindelijk een zin, een alinea of een paragraaf waar je tevreden over bent.

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? 

Ben je bezig met het schrijven van een non-fictieboek en wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het publiceren van je eigen boek? Meld je dan aan voor de masterclass Het geheim van een succesvol non-fictieboek

Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.