Skip to main content

Dit is de beste schrijfmuziek (vinden wij)

23 januari 2024

Wat is jouw favoriete muziek bij het schrijven van een boek? Laat jij je inspireren door Bach en Einaudi, of toch liever door Bad Bunny en Drake?

Als je naar muziek luistert, gebeurt er schijnbaar van alles in je hersenen. Zo worden er hormonen geproduceerd die je er bijvoorbeeld toe aanzetten om te dansen en je gelukkig te voelen. Dat eerste lijkt me niet zo’n goed idee als je een boek wilt schrijven, maar een gelukzalig gevoel des te meer. Alles wat ertoe bijdraagt dat je in de stemming komt, lijkt mij mooi meegenomen. Maar welke muziek moet je daarvoor draaien?

Lange tijd dachten wetenschappers dat klassieke muziek de beste keuze was. Het Mozart-effect zou ervoor zorgen dat je creatiever en slimmer werd. Inmiddels is men daarvan teruggekomen: het maakt niet uit of je naar Bach of loungemuziek luistert, als het maar rustige muziek is die jij mooi vindt en je niet te veel afleidt. Ook bekend als muzak, genoemd naar het Amerikaanse bedrijf dat al bijna een eeuw zorgt voor muziek in liften, winkels en kantoren.

Ik weet dus niet wat werkt voor jou als je een boek schrijft, maar dit is de muziek die wij verkiezen, mijn collega’s van Haystack en ondergetekende. Met de kanttekening dat onze redacteur Susan pleit voor géén muziek: ‘Als ik ga hardlopen, kies ik voor 160 beats per minuut, maar als ik aan het schrijven ben, wil ik niet afgeleid worden.’ Onze playlist kun je hier vinden. Wat is jouw favoriete schrijfmuziek?

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.