Skip to main content

Hoe schrijf je een aantrekkelijk persbericht over een boek?

23 januari 2024

Als auteur of uitgever van een boek wil je aandacht voor je boek in de media, of het nou om een blog of DWDD gaat. Sterker nog: je hebt free publicity hard nodig want traditionele reclame is te duur voor het promoten van boeken. Gelukkig zijn journalisten en bloggers geïnteresseerd in boeken omdat ze vaak over actuele thema’s gaan waar hun lezers, luisteraars en kijkers in geïnteresseerd zijn. Toch gaat het vaak mis. De meeste persberichten belanden ongelezen in de prullenbak. Hoe kun je dit voorkomen?

Ik begon mijn loopbaan als financieel-economisch journalist en werd al vlug bestookt met persberichten. Ze waren meestal onbruikbaar. Het was vaak platte reclame, chaotisch gestructureerd en boordevol jargon. Niet zelden moest ik zoeken naar het nieuws, dat zat ergens achteraan verstopt, en als journalist heb je haast en echt geen zin om verstoppertje te spelen. Ik hoor nog regelmatig dat de kwaliteit van persberichten amper is toegenomen en dat de ergernis verder is gegroeid omdat het aantal persberichten dat op een redactie binnenkomt is geëxplodeerd.

Een goed persbericht is een eerste vereiste om überhaupt een kans te maken. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk, er zijn eigenlijk maar vijf spelregels waar je je aan moet houden:

Regel een: kies een originele boodschap waar een journalist iets mee kan. Het feit dat er een nieuw boek is, is géén nieuws. De journalist heeft al een boek. Wat staat er in het boek dat interessant is voor de lezers, luisteraars en kijkers die je via de journalist wilt bereiken? Heb je niets origineels te melden, val hem dan niet lastig.

Regel twee: geef deze belangrijkste boodschap een prominente plek. Verwerk ’m in de kop boven het bericht en in de openingszinnen. De journalist moet binnen enkele seconden kunnen beoordelen of het iets voor zijn publiek is.

Regel drie: onderbouw je verhaal met goede argumenten en overtuigende feiten. Is je boodschap dat vertrouwen de bepalende factor is voor samenwerking, kleed dat dan aan met cases en/of citaten van relevante mensen.

Regel vier: zorg dat de tekst stilistisch gezien aantrekkelijk is geschreven. Voorkom in elk geval dikdoenerij, jargon en moeilijke woorden.

Regel vijf: zorg dat de journalist alle betrokkenen makkelijk kan bereiken. Voeg de namen, telefoonnummers en e-mailadressen van alle betrokkenen toe, zoals de auteur, pr-medewerker en die van andere mensen die in het persbericht staan.

Niet versturen

De tweede reden dat een persbericht weinig effect heeft is omdat het vaak ongevraagd wordt verstuurd. Binnen onze uitgeverij versturen we nooit zomaar persberichten naar de journalisten, bloggers en andere relaties in ons adressenbestand. Onze pr-medewerkers vragen zich eerst af voor wie het boek en de boodschap interessant is. Vervolgens leggen ze contact met de betreffende journalisten, via sociale media of e-mail, maar in de meeste gevallen gewoon via de telefoon. ‘Hoi Margot, volgens mij heb ik wat interessants voor jou!’ De meeste journalisten kennen we al jaren, en we weten dan ook goed waarin ze geïnteresseerd zijn. Pas als een journalist zegt dat hij geïnteresseerd is, sturen we meer informatie over het boek: een persbericht en een preview van het boek, en desgewenst het hele boek. En de journalisten waarvan we denken dat ze niet geïnteresseerd zijn, vallen we dus niet lastig.

Een journalist is ook maar een mens. Ondanks zijn nieuwsbehoefte wil hij niet misbruikt worden voor de promotie van een boek. En zijn belangrijkste behoefte is die aan oprechte, persoonlijke contacten met andere mensen. Als je dus aandacht zoekt voor je boek, geef dan aandacht aan de journalisten die je wilt benaderen. Lees eens enkele artikelen en stuur een persoonlijk bericht: ‘Ik las een interessant artikel van jou over onderhandelen. Ik heb daar net een boek over geschreven, mag ik je daar even over bellen?’ Zo’n persoonlijke aanpak is heel tijdrovend, maar heel effectief. En een persbericht is in dat licht dus maar bijzaak.

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack, gespecialiseerd in originele en toegankelijke managementboeken. Daarnaast is hij uitgever van selfpublishinguitgeverij Dialoog. Geerhard schrijft regelmatig over het schrijven van (management)boeken. Hebt u een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn.

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? 

Ben je bezig met het schrijven van een non-fictieboek en wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het publiceren van je eigen boek? Meld je dan aan voor de masterclass Het geheim van een succesvol non-fictieboek

Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.