Skip to main content

Laat jij mijn hartje sneller kloppen?

23 januari 2024

Ik kreeg een mail van Martine. Ze was blijkbaar erg opgewonden geraakt toen ze mijn profielfoto had gezien en zocht contact. Ze vroeg zich af of ik haar hartje sneller wilde laten kloppen. Nog voordat ik haar verzoek had kunnen verwerken, meldde Annet zich bij mij. Ze was mijn e-mailadres kwijtgeraakt, maar had hem gelukkig teruggevonden, zodat ze mij nu kon laten weten dat ze me miste en graag allerlei ondeugende dingen met me wilde doen. Het was dan ook bijna een teleurstelling dat Marscha zich een dag later meldde met de boodschap dat ze wel een relatie met mij wilde, maar dat ze alvast aankondigde dat ze voorlopig wel op zichzelf wilde blijven wonen. 

Nu zult u zeggen: Geerhard, jongen, pas op: tuin er niet in. Dit zijn geen berichten van vrouwen met eerbare bedoelingen. Ja, dat weet ik ook wel. Maar ik was toch gevleid met de aandacht, al was deze afkomstig van ongeïnteresseerde, vadsige Red Bull-drinkende copywriters op een industrieterrein. Aandacht is nu eenmaal altijd welkom. Psycholoog Roos Vonk deed ooit een prachtig onderzoek naar slijmen op het werk. Uit de resultaten bleek dat bazen zelden tot nooit door hadden dat de belangstelling niet oprecht was. 

Als auteur van een non-fictieboek kun je dankbaar profiteren van deze wetenschap. Veel auteurs hebben de neiging om zich heel afstandelijk en rationeel op te stellen. Met al hun adviezen zeggen ze als een strenge bovenmeester tegen de lezer: ‘Tot nu toe heb je alles verkeerd gedaan. Het is hoog tijd dat je het op mijn manier gaat doen.’ Dat is niet zo aardig. Misschien kunnen we wat leren van Martine, Annet en Marscha, en aardiger zijn voor onze lezers. Niet zo belerend zijn, maar wat vaker een compliment uitdelen. Je aandacht is misschien niet oprecht, maar wat is daar mis mee als je lezer er beter mee leert beleggen, onderhandelen of paardrijden?

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.