Skip to main content

De wereld stond even stil

23 januari 2024

Een geruststelling voor auteurs: zelfs Matthijs van Nieuwkerk zou graag wat meer aandacht krijgen van de media.

In hun vierdelige programma Chansons! deelden Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps publiekelijk hun liefde voor het Franse chanson. De enthousiaste en deskundige presentatoren schreven vervolgens Chansons! Op zoek naar het Franse lied door de straten van Parijs, een toegankelijk boek met anekdotes en foto’s uit het programma. Kom maar op met die interviewverzoeken, zal Van Nieuwkerk gedacht hebben, maar dat viel tegen. 

Matthijs’ talkshow De wereld draait door was jarenlang de natte droom van elke uitgever en elke auteur. Ook bij ons suggereerde vrijwel elke auteur om contact op te nemen met de redactie. Dan zeiden ze, zo terloops mogelijk: ‘Zeg, mijn boek, is dat eigenlijk niet heel geschikt voor De wereld draait door?’ Dan moesten we uitleggen dat zo’n programma elke dag ontelbare aanbiedingen ontvangt, en maar een handvol verzoeken kan honoreren, en voor auteurs van managementboeken was natuurlijk zelden tot nooit plek. De vraag was niettemin begrijpelijk: elk boek dat Matthijs aanraakte, veranderde in goud. Maar nu Matthijs een boek heeft geschreven, geeft niemand thuis. 

In Matthijs gaat door sprak Matthijs van Nieuwkerk afgelopen weekend met schrijver Henk van Straten en cabaretier Theo Maassen die samen een podcast maken. Tijdens dat gesprek vertelde Van Nieuwkerk een beetje jaloers te zijn geweest op de media-aandacht voor het nieuwe boek van Eva Jinek en verklapte dat hij zijn uitgever had gebeld met de vraag of er nog aandacht zou kunnen komen voor zijn eigen boek. De aandacht van de media was hem namelijk een beetje tegengevallen. 

De grote Matthijs van Nieuwkerk, al jarenlang een belangrijke katalysator van cultureel Nederland, die door cultureel Nederland in de steek wordt gelaten, het is van een tragische schoonheid. Ik ga er een opname van bewaren, en delen met elke auteur die teleurgesteld is over de media-aandacht voor zijn boek. En daarna ga ik ze opmonteren met de mededeling dat lezers het boek van Van Nieuwkerk en Kemps niettemin hebben omarmd. Het staat hoog in de top zestig (al ligt Eva Jinek nog voor).  

Fotocredits: MediaLane/BNNVARA/Floris van Bergen

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.