Skip to main content

Ontdek hoe therapeutisch het is om een managementboek te schrijven

23 januari 2024

Vergeet de lezer: schrijf dat managementboek gewoon voor jezelf. Goed tegen verstopte emoties en astma.

Als ik auteurs spreek na de publicatie van hun managementboek hebben ze het zelden over de complimenten van hun lezers, die wennen net zo snel als verjaardagswensen. Waar ze achteraf vooral blij mee zijn is de ervaring van het schrijven van hun boek. Voor sommigen was het een bloederig gevecht, maar voor iedereen was het een therapeutische ervaring.

De beroemdste schrijvers hebben toegegeven dat ze schrijven maar moeilijk vinden, ze bleven onzeker en hadden regelmatig last van writer’s block. Maar voor geen van hen was het een reden om ermee te stoppen. Daarvoor was het schrijven hen te dierbaar. Zoals Anne Frank in haar dagboeken schreef: ‘Ik kan alles van me afschudden als ik schrijf; mijn verdriet verdwijnt, mijn moed is herboren.’

De intellectuele uitdaging

Een deel van de charme van het schrijven van een managementboek is de intellectuele uitdaging. Je wordt gedwongen om alles wat je weet te herkauwen en gestructureerd op papier te stellen. Eventuele hiaten worden pijnlijk zichtbaar, wat je ertoe dwingt om je kennis en ervaring op peil te brengen.


Maar volgens mij is het niet alleen de intellectuele uitdaging die auteurs zo motiveert, het is ook de magie van het schrijven zelf. Het zoeken en vinden van de juiste woorden die precies uitdrukken zoals jij iets ziet, geeft ontzettend veel voldoening. Wat ooit hoge cirrusbewolking was in je hoofd, is nu inkt op papier.

Schrijven tegen astma

Onderzoek heeft uitgewezen dat je van schrijven gelukkiger wordt. Het helpt je om je gedachten en emoties te ordenen, en bereid je erop voor om je gevoelens tegenover anderen te uiten. Niet voor niets zijn schrijfsessies populaire en naar verluid succesvolle therapieën bij de behandeling van psychische problemen.

Inmiddels denken wetenschappers zelfs dat schrijven ook fysiek gezond is. Onderzoek van James Pennebaker en Joshua Smyth wees bijvoorbeeld uit dat schrijven over emoties en stress het immuunsysteem versterkt bij patiënten met HIV/Aids, astma en artritis.

Kortom: schrijf om het schrijven zelf. Tevreden lezers zijn bijvangst.

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? 

Ben je bezig met het schrijven van een non-fictieboek en wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het publiceren van je eigen boek? Meld je dan aan voor de masterclass Het geheim van een succesvol non-fictieboek

Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.