Skip to main content

Hoe schrijf je met stijl?

23 januari 2024

Als je aantrekkelijk schrijft, beleven lezers niet alleen meer plezier aan je boek, ze zullen ook eerder overtuigd zijn van je ideeën. Maar hoe doe je dat, schrijven met stijl?

Ik heb echt geen idee. De vraag is al absurd, alsof er een formule bestaat waarmee stramme, humeurige letters spontaan in het gelid springen en enthousiast verrassende woorden vormen. Schrijven lijkt soms vanzelf te gaan, maar elke keer als ik het gevoel heb dat het schrijven vanzelf gaat, dan levert het mij alleen alledaagse teksten op. En zelfs als ik mijn best doe en net zo melodieus fluit als de rattenvanger van Hamelen, dan nog blijven de metaforen soms verborgen in hun nesten en blijf ik alleen achter met wat lidwoorden en uitgebluste naamwoorden. Easy reading is damn hard writing.

Is er dan niets dat helpt? Natuurlijk wel, maar het zijn allemaal obligate adviezen waar een horoscoopschrijver jaloers op zou zijn. Je bent gewaarschuwd.

Begin met het lezen van boeken, heel veel boeken. Kookboeken, reisboeken, romans of managementboeken, als ze maar goed geschreven zijn. Onze hersenen zijn een grote flipperkast, en hoe meer woorden en woordcombinaties er in je hoofd zitten, des te groter is de kans dat je cursor tegen een originele stuitert als je op zoek bent naar een mooie formulering.

Ga je schrijven, doe het er dan om. Ga in je bureaustoel zitten zoals Max Verstappen in zijn autostoel zit, met de ambitie om de snelste en sierlijkste ronde te rijden van de dag. Je bent zenuwachtig, je voelt de druk van al die anderen schrijvers die je links en rechts in proberen te halen, maar je geeft niet op voordat je de perfecte zin hebt geschreven, zo charmant als Jacky Kennedy, zo meeslepend als een tango, zo opwindend als een lijn cocaïne. Je bent niet meer aan het schrijven om meters te maken, je bent de wereld mooier aan het maken. 

Ga niet op zoek naar tattoo’s, kerstballen of sieraden om je tekst aan te kleden. Een little black dress is voor de meeste gelegenheden effectiever dan een baljurk. Gebruik zo veel mogelijk frisse woorden, vermijd jargon en speel hooguit met wat passende beelden die je boodschap verduidelijken. Minder is meer.

En ga vervolgens schrijven, heel veel schrijven. En als je geluk hebt, dan schrijf je op een dag plotseling die ene zin die precies zegt wat je bedoelt, en waarvoor de lezer even terug bladert om hem nog een keer te lezen. En daarna probeer je gewoon nog zo’n zin te schrijven.

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? 

Ben je bezig met het schrijven van een non-fictieboek en wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het publiceren van je eigen boek? Meld je dan aan voor de masterclass Het geheim van een succesvol non-fictieboek

Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.