Skip to main content

Bouw je boek als een piramide

23 januari 2024

Krijg je maar geen vat op de boodschap en de structuur van je boek? Bouw je boek dan als een piramide. Wel bovenaan beginnen. 

Ik ben net als veel auteurs van managementboeken gek op diagrammen en andere illustraties die de ingewikkeldste dingen vereenvoudigen. Dat wil zeggen: als ze de werkelijkheid tenminste vereenvoudigen, en niet compliceren, zoals vaak gebeurt. Vandaag heb ik in elk geval een heel simpel diagram: de boekenpiramide. Ik kwam de afbeelding online tegen en heb Jessica, een van onze vormgevers, gevraagd om er een eigen draai aan te geven. Ik weet niet van wie het oorspronkelijke diagram komt, maar wie het ook is: complimenten. 

De piramide is feitelijk een stappenplan, gebaseerd op mijn overtuiging dat een goed boek begint met een goed idee. Heb je geen originele, actuele invalshoek? Dan moet je terug naar de tekentafel. 

Voorzien van een idee kun je doorgaan met het schrijven van de flaptekst. Meer dan tweehonderd woorden mag die tekst niet zijn (minder is beter). Schrijf de tekst met de lezer in gedachten; wat je jezelf wilt vertellen, schrijf je maar in je dagboek. 

De volgende stap is het structureren van het manuscript. Wat zijn de belangrijkste onderdelen? In deze stap ga je nog geen hoofdstukken of paragrafen bedenken, maar de ‘delen’ die jou en de lezer extra houvast gaan geven. Kies bijvoorbeeld voor drie delen: een deel over de huidige situatie, een deel over de toekomstige situatie en een deel met persoonlijke ervaringen. Door je boek met deze grove pennenstreken in te delen, maak je het jezelf in de volgende fase een stuk makkelijker.

Nu kun je beginnen aan het bedenken van de hoofdstukken. Ik raad je aan om het niet bij hoofdstukken te laten, maar ook direct paragrafen te bedenken. Pas dan zie je of er dubbelingen en hiaten in de structuur zitten. 

In de laatste fase van de voorbereiding van je boek schrijf je voor elk hoofdstuk een beknopte omschrijving van een paar honderd woorden. Dit is net als het toevoegen van paragrafen een extra verzekering dat je structuur klopt. 

Geef toe: deze piramide had je zelf ook kunnen bedenken, maar net als ik heb je het niet gedaan. Dat is de charme van een mooie metafoor: zodra je ‘m doorhebt, kun je je niet meer voorstellen dat je het zo nog nooit had bekeken. 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? 

Ben je bezig met het schrijven van een non-fictieboek en wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het publiceren van je eigen boek? Meld je dan aan voor de masterclass Het geheim van een succesvol non-fictieboek

Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.