Skip to main content

‘Auteur managementboek betrapt op tunnelvisie’

23 januari 2024

Gek eigenlijk, dat je deze kop nooit leest, want het komt best vaak voor. Consultants die een boek schrijven over een nieuwe managementmethode, zonder zich af te vragen of er genoeg bewijs is. Hoe voorkom je tunnelvisie als auteur?

Na alle gerechtelijke dwalingen van de afgelopen jaren denkt een officier van justitie wel twee keer na voordat hij iemand beticht op basis van twijfelachtige bewijzen. En ook een wetenschapper is zich er meer dan ooit van bewust dat zijn onderzoeksresultaten moeten kloppen. Auteurs van managementboeken zijn soms wat minder kritisch.

Als auteur geloof je heilig in je visie. Je hebt als consultant bijvoorbeeld goede ervaringen met een methode, en dan zou je zomaar kunnen denken dat die methode overal werkt. Je denkt bij jezelf: dat zouden meer mensen moeten doen! Maar het feit dat jouw methode bij een fietsenfabriek in Drenthe werkt, wil niet zeggen dat hij ook werkt bij een verzekeringsmaatschappij in Zuid-Holland.

Sommige auteurs van non-fictieboeken, en managementboeken in het bijzonder, hebben last van tunnelvisie. Ze zien alleen de feiten die hun visie onderbouwen en hebben weinig oog voor de feiten die hun visie weerspreken. Het is een heel menselijke denkfout. Als je een rode fiets koopt, zie je vervolgens overal rode fietsen, maar er zijn echt ook zwarte, blauwe en witte.

Oogje dicht

Tunnelvisie komt relatief vaak voor bij auteurs omdat er geen ballotage is. Voordat een boek wordt gepubliceerd, zijn er maar weinig mensen betrokken die aan de bel kunnen trekken. Meelezers zijn vaak niet kritisch genoeg om de publicatie van een boek tegen te houden en uitgevers knijpen een oogje dicht als ze denken dat een boek (ondanks de matige onderbouwing) commercieel interessant is.

De praktijk is dat je als auteur aan zelfcensuur moet doen om tunnelvisie te voorkomen. Hoe gepassioneerd je ook bent over je ideeën, het is aan jou om ze kritisch te toetsen. Klopt het wel wat je schrijft? Moet je je stellingen misschien nuanceren? Dat is misschien even slikken, en het kost vast moeite om je verhaal beter te onderbouwen, maar het is de moeite waard. Je verhaal wordt veel geloofwaardiger als je je passie combineert met objectieve feiten.

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? 

Ben je bezig met het schrijven van een non-fictieboek en wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het publiceren van je eigen boek? Meld je dan aan voor de masterclass Het geheim van een succesvol non-fictieboek

Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.