Skip to main content

Wees op je hoede voor de beroemdste vrouw ter wereld

23 januari 2024

Rebecca Givens is het meest afgebeelde fotomodel ter wereld, maar niemand kent haar naam. Sterker nog: veel mensen betalen niet eens voor haar afbeelding. Maar pas op, want het kan je een fikse rekening opleveren.
 
Lachend voor de Eiffeltoren, joggend voor de skyline van een stad, zonnebadend op het strand: Rebecca Givens is in duizenden poses gefotografeerd en in honderdduizenden foto’s te downloaden op sites als istockphoto.com of shutterstock.com. En dat doen hordes reclamemakers al jarenlang enthousiast, om haar afbeelding te gebruiken voor de verkoop van ijs, benzine of vakanties. Voor slechts een tientje siert haar afbeelding je tijdschrift, brochure of website.

Wat maakt Rebecca zo aantrekkelijk? Het is vast niet alleen haar aantrekkelijke uiterlijk (en haar brede glimlach in het bijzonder), het is ook de moeite die zij en haar fotografen hebben genomen om haar over de hele wereld te fotograferen. En het zijn in het algemeen technisch en artistiek goede foto’s, wat op stockphotosites lang niet altijd het geval is.
 
Tot voor kort wist vrijwel niemand wie ze was. Pas een paar jaar geleden is ze voorzichtig begonnen met bekendmaken wie ze was: Rebecca Givens, een jonge Canadese vrouw met een Chinese moeder en een Frans-Canadese vader, wat haar multiculturele uiterlijk verklaart. Ze begon met modellenwerk in 2005 en was al snel  een van de meest gewilde modellen ter wereld. Vrijwel elke dag heeft ze een photoshoot, of wordt ze in haar dagelijks leven gefotografeerd. Ze is er zo beroemd mee geworden, dat ze fansites heeft, er is zelfs een (vrij bizarre) muziekvideo over haar gemaakt. Inmiddels heeft Rebecca ook haar eigen blogsite.

Rebecca kan zo vertrouwd overkomen, dat je bijna zou vergeten om voor haar afbeeldingen te betalen. Niet doen, in de eerste plaats omdat Rebecca en de fotografen met wie ze werkt ervan leven. Maar ook omdat onbetaald gebruik van een foto van Rebecca (of een andere stockphoto, trouwens) je een fikse naheffing kan opleveren.
 
Je zou niet de eerste zijn die een mail of brief van een stockbureau als Getty of Shutterstock ontvangt met een rekening van honderden euro’s, of zelfs meer dan duizend. Soms willen bureaus de prijs nog wel eens verlagen als je contact opneemt, excuses maakt en uitlegt waarom je niet voor de foto hebt betaalt, maar anders loop je het risico dat je de volle mep moet betalen. Maar ja, dat krijg je als je goede sier maakt met de beroemdste vrouw ter wereld maar niet bereid bent om haar drankje te betalen.

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.