Skip to main content

Doe de Kleine Managementboek Auteurs Test

23 januari 2024

Twijfel je of het wat voor je is, het schrijven van een managementboek? Doe dan nu de Kleine Managementboek Auteurs Test en je weet binnen vijf minuten of je het in je hebt.

Honderdduizenden Nederlanders zijn van plan om ooit een boek te schrijven, weinig mensen doen het echt. Ben jij zo’n twijfelaar? Wil je een managementboek schrijven maar weet je niet of je het in je hebt? Beantwoord dan de volgende negen vragen, en je weet het antwoord:


Heb je een origineel idee voor je boek?

Elk boek begint met een originele invalshoek waardoor de lezer denkt: hee, zo had ik het nog niet bekeken.


Heb je tijd om het boek te schrijven?

Weinig tijd, geen probleem. Dan duurt het gewoon een paar jaar langer tot je boek af is.

Heb je voldoende stof tot schrijven?

Een boek schrijven valt niet mee zonder kennis of ervaring. Maar draai je al even mee en luisteren andere mensen aandachtig als jij wat zegt, dan zit je goed.


Houd je van lezen?

Schrijven doe je nu eenmaal met woorden, en hoe meer (management)boeken je hebt gelezen, des te makkelijker is het om zelf een boek te schrijven.


Kun je aantrekkelijk schrijven?

Hoe meer je schrijft, hoe beter je wordt. Twijfel je over je capaciteiten? Laat je artikelen, blogs of rapporten eens beoordelen door je ex, een ontevreden klant of een lastige collega.


Kun je gestructureerd werken?

Een goed manuscript is even geordend als de sokkenla van Marie Kondo. Weet je zeker dat de lezer (en jij zelf) niet zal verdwalen in jouw boek?


Kun je tegen kritiek?

Het lukt auteurs zelden om 192 pagina’s geniaal te zijn. Sta je open voor suggesties voor verbeteringen, zowel qua inhoud als vorm?


Ben je bereid in het boek te investeren?

Het schrijven en publiceren van een boek is een life event: het vergt evenveel tijd en geld als een nieuwe relatie, een nieuw huis of een nieuwe baan.


Heb je zin in de promotie?

Vergeet het schrijven, het echte werk komt pas als het boek is verschenen: ben je dan bereid en in staat om jezelf op de kaart te zetten en het boek actief te promoten?


Als je ja hebt geantwoord op al deze vragen, dan heb je geen excuus meer en is het hoog tijd dat je in actie komt. De mensen om je heen zullen je dankbaar zijn. Jarenlang heb je lopen roepen dat je een boek gaat schrijven, en eindelijk voeg je de daad bij het woord.

Als je nee hebt geantwoord op een of meerdere vragen, dan kun je twee dingen doen. Je kunt besluiten om te stoppen met je plan om een boek te schrijven, of hulp zoeken. En nee, in mijn ogen is het helemaal geen schande om het plan overboord te gooien en je tijd anders te besteden. Er zijn talloze andere manieren om je verhaal te delen. Maar als je gemotiveerd bent om een boek te schrijven en maar enkele vaardigheden mist, dan zou ik je willen aanraden om op zoek te gaan naar de mensen die je kunnen helpen om ze te leren. Volg een cursus of laat je helpen door een uitgeverij.

Kom op, je kunt het.

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.