Skip to main content

Een boek schrijven is leuker dan een boek publiceren

23 januari 2024

Je zult wel ontzettend blij zijn, zeggen mensen als je boek eindelijk is gepubliceerd. Nou nee. Een boek schrijven is veel leuker.  

Mijn boek, over het schrijven van een managementboek, is verschenen. De mensen die mij hebben gecomplimenteerd, zeiden allemaal hetzelfde: ‘Je zult wel blij zijn dat het is gelukt’. Maar ik ben helemaal niet blij. Natuurlijk, ik ben blij dat het is verschenen, maar ik vind het eerder jammer dat het boek af is. De lol van een boek is het schrijven ervan, niet het afronden. Het is net als met een vakantie: je beleeft de meeste plezier aan het beleven van de vakantie, niet aan het fotoalbum. 

Postscribale klachten

Een boek publiceren voelt alsof je na jarenlang mediteren zelfverlichting hebt bereikt, om erachter te komen dat dit niet die mysterieuze toestand is waarin je geen verlangens meer hebt en alleen maar liefde voelt.

Veel auteurs worden zelfs somber als hun boek is verschenen. Ze krijgen last van, zeg maar, postscribale klachten. Ze zouden blij moeten zijn met hun boek, maar dat zijn ze niet. Ze missen het creatieve proces en vooral de slingers, complimenten en succesverkopen die uitblijven. Slingers zijn er alleen tijdens de boekpresentatie, complimenten komen vooral van vrienden (die het boek zelden hebben gelezen) en succesverkopen zijn weggelegd voor een enkeling. En daar zit je dan. Even was je de veelbelovende auteur, nu ben je weer die saaie consultant die je altijd al was.

Feelgoodhormonen

Er zit niets anders op, je zult moeten blijven creëeren om de productie feelgoodhormonen op peil te houden. Het plezier dat het creatieve proces oplevert is verslavend en kan niet opgewekt worden met de herinnering aan dat proces. Een drugsverslaafde raakt ook niet high van de herinnering aan cocaïne. Voor de onmisbare kick moet je doorgaan met een nieuw boek, een blog, een training, een presentatie of een andere manier om je creativiteit te stimuleren.

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? 

Ben je bezig met het schrijven van een non-fictieboek en wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het publiceren van je eigen boek? Meld je dan aan voor de masterclass Het geheim van een succesvol non-fictieboek

Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.