Skip to main content

‘Hoe word ik een betere schrijver?’

23 januari 2024

Er komt zo veel kijken bij ‘goed schrijven’ dat ik even niet wist waarmee ik mijn antwoord moest beginnen. Bij nader inzien is het misschien toch niet zo moeilijk.

Als het om schrijven gaat, denken de meeste mensen dat ze het wel kunnen. Ze hebben op de basisschool leren lezen en schrijven, dus vinden ze dat ze ook een artikel, een rapport of een boek kunnen schrijven. De vraagsteller heeft gelukkig een grote stap gezet: hij beseft dat het beter kan en staat ervoor open om te leren. Maar ja, wat dan?

Ik had de neiging om de vraag te beantwoorden met veel vage goede raad: ga veel lezen en schrijven en dan zul je zien dat je snel vooruitgaat. Maar dat snapt mijn vraagsteller natuurlijk ook wel, hij wil waarschijnlijk liever weten wat hij precies moet lezen en schrijven. Om de vraag zo goed mogelijk te beantwoorden, volgt hier daarom een even concrete als persoonlijke to do-lijst.

Aan de slag, om te beginnen met lezen. En niet passief, met Spotify op je headset en een hond aan je voeten die zit te wachten tot je hem uitlaat, maar actief: vraag je elk artikel, elk hoofdstuk en elk boek even af hoe de auteur de tekst heeft gestructureerd en wat er aantrekkelijk is aan de stijl.

Neem een abonnement op de Volkskrant, de NRC of het Financieele Dagblad

De meeste artikelen in deze drie kranten zijn goed geschreven en geredigeerd. Door veel nieuwsartikelen, columns en reportages te lezen, krijg je niet alleen een indruk van wat effectieve en aantrekkelijke taal is, maar je maakt ook kennis met allerlei verschillende schrijfstijlen. Kosten: vanaf € 10 per maand voor een digitaal abonnement.

Leer alle taalregels uit je hoofd

Een goed en algemeen boek over taal voor ambitieuze beginners is Als je begrijpt wat ik bedoel van Marcel Lemmens. Koop daarnaast een boek als Prisma Grammatica Nederlands. Gewoon uit je hoofd leren en niet klagen dat taalbeheersing saai is, zoals een kok ook niet moet zeuren over de noodzaak van goede snijtechnieken. Voor de fijnproevers: lees First you write a sentence van Joe Moran. Totale kosten print: € 55,81.

Lees elke maand een boek

Bijvoorbeeld deze twaalf boeken: De Hollander van Mathijs Deen, De nachtmanager van John le Carré, Lessen van Ian McEwan, Het monsterschip van Luc Panhuysen, Karel van het Reve voor beginners, La superba van Ilja Leonard Pfeijffer, ‘t Hooge Nest van Roxane van Iperen, Dunkelblum zwijgt van Eva Menasse,De grote cirkel van Maggie Shipstead, Raam, sleutel van Robbert Welagen, Vermogen door Hernan Diaz en Wolkenatlas van David Mitchell. Of twaalf andere goede boeken. Kosten: € 15-25 (print) of € 9,99 (voor een digitaal Kobo Plus-abonnement) per maand.

Schrijf elke week een A4’tje

Ja, wat verwacht je dan: dat je beter leert schrijven door oneliners te delen via Instagram? Helaas, het lukt alleen als je meters gaat maken. Schrijf daarom elke week een A4’tje van vierhonderd tot vijfhonderd woorden. Een recensie over een film, een analyse over de voortgang van de oorlog in Oekraïne, een brief aan je overleden tante, een stappenplan voor het repareren van je stofzuiger, een blog over je laatste vakantie, een boekvoorstel, een klacht aan de gemeente over die kapotte lantaarnpaal, een persbericht voor de aankondiging van het jaarfeest van de tennisclub, een brief voor de vrijlating van een politiek gevangene via Amnesty, een songtekst, een column over die ontmoeting vanochtend in de metro, een betoog over de politieke kansen van Pieter Omtzigt, een ontbrekend lemma op Wikipedia of een speech voor een vertrekkende collega.

Besteed aandacht aan een heldere structuur (hoe braver hoe beter), schrijf aantrekkelijk en foutloos. Laat je tekst elke week door iemand lezen en vraag of deze persoon één verbeterpunt wil noemen. Per slot van rekening gaat het er niet om wat jij van je tekst vindt, maar wat de lezer van je tekst vindt. Kosten: nul.

Als je piloot, chirurg of schrijver wilt worden, dan zul je je best moeten doen om er goed in te worden. Daar staat tegenover dat je er goed in wordt als je je best doet. Zo simpel is het.

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.