Skip to main content

Hoeveel is een boek waard?

23 januari 2024

Schrijvers en uitgevers produceren een artisanaal product dat voor een weggeefprijs in de schappen ligt. Eigenlijk zou een boek twee keer zoveel moeten kosten. Wie biedt?

Voor debuterende schrijvers is de economische werkelijkheid van hun nieuwe bestaan een bittere confrontatie. Als ze ontdekken wat er wordt verdiend aan het schrijven, uitgeven en verkopen van een boek pinkt menigeen een traan weg. Wat onderaan de streep resteert, is trots en waardering, maar financieel zit iedereen met een kater als hij ziet hoeveel de verkoop van zijn boeken heeft opgeleverd. Het is hetzelfde lot als dat van de boer die met zijn karbonade, melk en aardappel ook minder verdient dan hij verdient.

Gelukkig hebben de auteurs van onze managementboeken het voordeel dat ze hun boek kunnen inzetten als marketinginstrument, waardoor hun investering per saldo goed uitpakt, maar dat voordeel hebben de meeste auteurs helaas niet.

Elk boek is een biologisch boek

Een belangrijke oorzaak van het verdriet is de prijs van boeken, die veel te laag is als je het mij vraagt. Elk boek is een biologisch boek. Als je alle tijd en passie die erin wordt geïnvesteerd, zou verdisconteren in de prijs, zou deze veel hoger moeten zijn. Waarom kost een game 59,95 en een boek amper de helft?

Een boek is maar van papier, maar een boek wordt met evenveel liefde gemaakt als een Rolls Royce, een goede fles whisky of een paar mooie schoenen. Het is voor iedereen die betrokken is bij het maken van boeken jaloersmakend om te zien hoeveel er voor andere producten wordt afgerekend aan de kassa.

Geen schrijver op het Malieveld

Gelukkig is er niemand die er wakker van ligt. Schrijvers blijven schrijven, uitgevers blijven uitgeven en boekverkopers blijven verkopen. Ook in dat opzicht zijn we familie van de boeren: met een mythische volharding gaan we door, ook al weten we dat de werkelijke beloning niet in aardse goederen zal worden verrekend. Op het Malieveld zul je ons nooit treffen. Wat zonde is, alleen al voor de teksten op de spandoeken zou het de moeite waard zijn.

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.