Skip to main content
Home / Taylor Swift Boek / Blogs

TTPD – Paasei 4

De verschijningsdatum van het nieuwe album The Tortured Poets Department (TTPD) van Taylor Swift nadert met rasse schreden. In de aanloop regende het paaseieren die ons enige aanwijzingen geven wat ons bij de release van het nieuwe album op 19 april te wachten staat. Een terug- en vooruitblik. 

Kort na de aankondiging werd de uit 16 nummers bestaande tracklist van het album en een bonusnummer gelekt (ahum!). De zestien nummers waren keurig in vier ‘sides’ (van ‘Side A’ tot en met ‘Side D’) verdeeld. Uit de titels van de songs kon worden opgemaakt dat er nogal wat verwijzingen naar Joe Alwyn werden gemaakt. 

Side A

Side A begint met het samen met Post Malone gezongen nummer ‘Fortnight’. De term slaat op een periode van veertien dagen. De verbindende schakel en een verwijzing naar haar vorige album Midnights (dat in zijn originele versie 13 tracks telde)? Of een verwijzing naar Joe Alwyn (‘fortnight’ is een Engelse term die niet gauw door Amerikanen wordt gebruikt)? 

Daarna volgt het titeltracknummer. Omdat Taylor zichzelf als ‘chairman’ van TTPD heeft gebombardeerd en in haar eerder verschenen tekstfragment spreekt van ‘my muses acquired like bruises’ is het waarschijnlijk dat het album niet alleen betrekking heeft op Joe Alwyn, maar op meerdere exen die haar artistiek hebben geïnspireerd. We gaan het zien. 

Het derde nummer ‘My Boys Only Breaks His Favorite Toys’ heeft nog weinig bellen doen rinkelen. Waarschijnlijk verwijst de titel naar de beginzinnen van haar grote hit ‘Cruel Summer’ waarin ze over haar zomerliefde spreekt als een ‘bad, bad boy’ (zoals zij in andere nummers over zichzelf spreekt als een ‘bad, bad girl’) die ze bestempelt als een ‘shiny toy with a price’ die weet dat zij hem gekocht heeft (‘You know that I bought it’). 

Het laatste nummer van side A is ‘Down Bad’, een uitdrukking die staat voor het zelfverloochening en het opofferen van je moraal in een poging een romantische relatie te onderhouden. Verwijst dit naar haar – door fans ongewenste – relatie met Matty Healy? 

Side B 

Side B start met de veelzeggende song ‘So Long, London’. De vijfde track van het album, en die krijgt vanouds een bijzondere status. Het is een regelrechte verwijzing naar het op Lover verschenen liefdeslied ‘London Boy’ dat is geïnspireerd op haar relatie met Joe. Taylor verhuisde tijdens hun relatie zelfs naar Londen en bracht daar een groot deel van de coronaperiode door. Nu neemt ze dus (voorgoed) afscheid van die stad (en wordt het wat waarschijnlijker dat de hint van de verschijningsdatum slaat op de rivaliteit tussen Amerika en Engeland (De Amerikaanse revolutie brak namelijk ook op 19 april uit). 

De zesde track heet ‘But Daddy I Love him’ en werd al gauw door fans in verband gebracht met de in 1989 uitgebrachte Disneyfilm ‘De Kleine Zeemeermin’ (het geboortejaar van Taylor en de titel van haar vijfde album). De hoofdpersonage Ariël spreekt deze zin tegen haar vader uit wanneer ze het over de door haar geliefde prins Eric heeft. In de film verliest Ariël haar stem in ruil voor de kans om bij de man van haar leven te zijn en met wie ze een normaal, menselijk leven wil leiden. Het vermoeden is dat het nummer de parallel trekt met haar relatie met Joe Alwyn, waarbij beiden besloten om hun relatie zo privé mogelijk te houden. Het was iets waar Taylor aanvankelijk van leek te genieten, maar waarvan ze op haar album Midnights aangaf dat ze moe begon te worden van hun low-key levensstijl. Ze gaf aan haar stem en status als publieke figuur en popster weer terug te willen winnen (dat is haar meer dan goed gelukt). Een ander gehoord geluid: op een foto van Taylor en Harry Styles draagt laatstgenoemde een T-Shirt met de woorden ‘But Daddy I love Him’. Dit lijkt echter vooral toeval te zijn. Alhoewel, bij Taylor weet je het nooit helemaal zeker. 

De derde track van Side B ‘Fresh Out the Slammer’ zou zeer goed een voortzetting van het zojuist vermelde gevoel kunnen zijn. De uitdrukking heeft betrekking op het zojuist vrijgelaten worden uit de gevangenis. In een van haar weinige recent gegeven interviews in het tijdschrift Time heeft ze spijt betuigd over het feit dat ze zichzelf ‘jaren’ zou hebben opgesloten tijdens haar relatie met Joe. Ook gelezen: wellicht is het een verwijzing is naar het nummer ‘Ready for It?’ waarin zij zingt: ‘He can be my jailer / Burton to this Taylor’. Taylor breekt dus letterlijk uit de gevangenis. 

Het vierde en laatste nummer van Side B slaat daar naadloos bij aan: ‘Florida!!!’ (met drie uitroeptekens). Het wordt samen gezongen met Florence + The Machine. Fans noteerden al gauw dat Tampa in Florida de locatie was van Taylors eerste Eras-show nadat haar breuk met Joe bekend was gemaakt. Het nummer gaat naar veler verwachting over een treurende en innerlijk gekwelde Taylor, die zich nochtans dapper en vrolijk moet tonen tijdens haar show. 

Side C

Side C begint met ‘Guilty As Sin?’. De meest gehoorde verwachting is dat Taylor haar eigen rol in de breuk met Joe onder de loep neemt en nagaat in hoeverre zijzelf mogelijk (ook) ‘schuldig’ was. Gezien de ‘detective vibe’ die rond het album hangt, vermoeden velen dat de tekst de vorm aanneemt van een rechtszitting. Het vraagteken in de titel heeft er ook voor gezorgd dat fans zich afvroegen of dit nummer zich afspeelt als een rechtszaak. 

‘De tweede track’ van Side C luidt ‘Who’s Afraid of Little Old Me?’. Waarschijnlijk een verwijzing naar de verfilming van het theaterstuk ‘Who’s afraid of Virginia Woolf’ waarin de acteurs Richard Burton en Elizabeth Taylor figureerden. Om je een voorproefje te geven van wat je mogelijkerwijs te wachten staat: het toneelstuk en de film gaan over een verbitterd, ouder echtpaar dat elkaar in het gezelschap van huisgasten te lijf gaat. 

Over het derde nummer ‘I Can Fix Him (No Really I Can)’ doen twee theorieën de ronde. Theorie 1 is dat het slaat op een aantal mental issues waar Joe Alwyn mee kampte. Luister in dit verband maar eens naar het nummer ‘Renegade’ (samenwerkingen met The National en Bon Iver waar Taylor ook aan meeschreef en in te horen is): ‘Is it really your anxiety that stops you from giving me everything?’ en ‘Is it insensitive for me to say ‘get your shit together, so I can love you?’ Ook in de ‘The Alcott’ verwijst zij naar mentale problemen van haar voormalige geliefde: ‘Cause I love this curse on our house’ (een verwijzing naar ‘The Lover House’ dat in vlammen opgaat in de visuals tijdens de Eras Tour?). Theorie nummer 2 is dat het nummer ‘I Can Fix Him (No Really I Can)’ slaat op Matty Healy, met wie Taylor een korte romance tijdens de afgelopen voorjaar onderhield. Van al haar exen had de zanger van de band ‘1975’ ongetwijfeld de slechtste reputatie. Hoewel Taylor heeft aangegeven dat ze al twee jaar aan dit album werkt – wat zou kunnen suggereren dat het nummer al bestond vóór haar zojuist genoemde affaire – zijn er verschillende titels van nummers die verwijzen naar gebeurtenissen die plaatsvonden na de scheiding van haar en Joe. Het is immers heel goed mogelijk (zo niet waarschijnlijk) dat ze het afgelopen jaar nog nummers aan het album heeft toegevoegd (en dat bestaande nummers naar haar ‘schatkamer’ werden overgebracht). Bovendien hebben Taylor en Matty al een lange geschiedenis samen en moet ze na al die jaren goed op de hoogte zijn geweest van zijn kwalijke reputatie. Mogelijkerwijs koesterde ze zelfs (even) de illusie om zijn gedrag en karakter te veranderen. 

Het vierde en laatste nummer van Side C heet ‘loml’, een acroniem voor ‘love of my life’. Het is niet helemaal duidelijk waarover het gaat. Sommigen zeggen dat het wederom op Matty Healy slaat. Volgens anderen is het een bewuste misleiding (‘red herring’) en zou het evengoed kunnen staan voor ‘loss of my life’. To be continued… 

Side D 

Deze side begin met het nummer ‘I Can Do It With a Broken Heart’. De inschatting is, dat het na de breuk is geschreven en – net als ‘Florida!!!’ – gaat over het feit dat ze ondanks haar verdriet door moet gaan met haar tour. In het al eerdergenoemde interview in Time vertelde ze hierover het volgende: ‘Ik weet dat ik dat podium op ga, of ik nu ziek, gewond, kapot van liefdesverdriet, ongemakkelijk of gestrest ben. Optreden maakt nu deel uit van mijn identiteit als mens’. 

Het nummer ‘The Smallest Man Who Ever Lived’ stelt fans én experts voor nogal wat raadsels. Want wie is de ongelukkige die in het nummer hoogstwaarschijnlijk te grazen wordt genomen? Gaat het over een fictieve man? Is het een verwijzing naar het feit dat Joe Alwyn het liefste ‘klein’ wilde leven en nooit samen met Taylor te zien was bij events of op rode lopers? Slaat het op het feit dat hij te klein dacht en te weinig (publieke) ruimte in wilde nemen? Andere (niet zo heel waarschijnlijke) optie: het nummer gaat over haar vroege liefde Joe Jonas, die getrouwd was met een vrouw die langer was dan hij (Taylor heeft diens vrouw Sophie Turner jarenlang openlijk gesteund na haar scheiding met Jonas)? Ook gehoord: het nummer is een uithaal naar een publiek figuur als Donald Trump. We zullen het snel weten. 

‘The Alchemy’ is het derde nummer van deze side. De titel verwijst naar het vermogen om een goedkoop basismetaal in iets zeer kostbaars – denk aan goud – te transformeren. Ook dit zou op Joe Jonas kunnen slaan (alhoewel ik dat persoonlijk wat vergezocht vindt). Want eerlijk is eerlijk. Zij heeft de relatie met hem vaak als ‘goud’ betiteld. Zou het nummer gaan over het feit dat ze dingen in hem zeg die er in werkelijkheid niet waren? Want alchemisten blijken maar al te vaak ook illusionisten te zijn… Een andere optie is dat de titel verwijst naar het nummer ‘Champagne Problems’ waarin de zin voorkomt: ‘I once thought love was burning red / but it is golden like daylight’ en ‘Your Midas touch on the chevy door’ in Champagne Problems (Midas kan ook alles in goud veranderen met een aanraking). 

Komen we toe aan het laatste nummer: ‘Clara Bow’. Dit is een actrice uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Ze wordt beschouwd als ’s werelds eerste ‘it girl’ (een beroemdheid die er een sociale leefstijl op nahoudt). Swifties hebben allerlei veelzeggende citaten van Clara opgedoken die lijken aan te geven dat Taylor resoneert met haar iconische voorgangster. Een van de weer opgedoken citaten luidt: ‘Ik ben bijna nooit tevreden met mezelf of mijn werk of wat dan ook… tegen de tijd dat ik klaar ben om een grote ster te zijn, ben ik al zo lang op het scherm dat iedereen me zat zal zijn’. Taylor heeft meermaals in interviews aangegeven hetzelfde te hebben gevoeld. Een andere is: ‘De hele tijd dat de flapper (het woord verwijst naar een jonge en zelfbewuste vrouw uit de jaren twintig, die haar haren kort knipte in een bobkapsel) danst en lacht, zit er een gevoel van tragedie onder’. Het citaat zou zo maar een songtekst van haar nummer ‘Mirrorball’ kunnen zijn, waarin Taylor zichzelf vergelijkt met een trapezedanseres die blijft dansen zolang mensen haar bewonderend aanschouwen. Over de metafoor van de spiegelbal vertelde Taylor toentertijd: ‘Spiegelballen zijn een miljoen keer gebroken en dat maakt ze zo glanzend. Zulke mensen hebben we ook in de maatschappij. Ze hangen daar en elke keer als ze breken, vermaakt het ons’.

Was dit het? Nee, niet helemaal. Want ze heeft ook nog een bonustrack in petto, met als titel ‘The Manuscript’. Hierover wordt gefluisterd dat het een samenvatting van de geleerde lessen uit de songs van het album zou kunnen zijn. Na het analyseren van alle songs zijn de meeste fans ervan overtuigd dat het aankomende album een samenhangend ‘levenslijnverhaal’ vertelt, waarbij de vier sides naadloos lijken over te lopen van de laatste dagen van een relatie, het verdriet en het in reine komen met de breuk ervan, om dan weer met volle moed de wereld in te gaan.