Skip to main content
Home / Taylor Swift Boek / Blogs

TaylorText – I Hate it Here

Elke week bestuderen we in TaylorText een songtekst van Taylor Swift. Wat bedoelt ze ermee en wat maakt de tekst zo bijzonder? Deze week: ‘I Hate it Here’. 

In ‘I Hate it Here’ zingt Swift over het feit dat ze zich nergens thuis voelt – in dit tijdperk, tussen haar vrienden. In plaats daarvan moet ze ontsnappen naar “geheime tuinen in mijn hoofd” waar mensen een “sleutel voor nodig hebben” en de enige sleutel is die van haar.

Tegen het einde zingt Taylor: ‘Ik bewaar al mijn romantiek voor mijn innerlijke leven en verdwaal expres / Deze plek gaf me een waardeloos gevoel’. Fans leggen de link tussen geheime tuinen en de twee albums die Taylor uitbracht tijdens de Covidperiode, Folklore en Evermore. Deze albums zitten vol met lyrische woordspelingen en escapisme. Zegt Taylor dat muziek voor haar de geheime tuin was waarin ze kon ontsnappen van haar eigen leven?

Over de volgende tekst is behoorlijk wat controversie ontstaan:

“Mijn vrienden speelden vroeger een spelletje waarin we een ander decennium kozen waarin we wilden leven. Ik koos voor 1830, maar dan zonder alle racisten en uitgehuwelijkt worden voor het hoogste bod.” Ze maakt het verhaal nog ingewikkelder door te zeggen dat geen enkel tijdperk “leuk” is: “Nostalgie is een hersenspinsel / Als ik daar was geweest, zou ik het haten / Het vroor in het paleis.”

Swifts versie van de jaren 1830 bevat paleizen, maar hier is kritiek over. Dertig jaar voordat de Burgeroorlog plaatsvond, was slavernij nog steeds legaal in het hele Amerikaanse Zuiden. Een X-gebruiker reageert: “Taylor Swift kan onmogelijk zeggen dat ze zou willen leven in een tijdperk waarin slavernij de wet van het land was en zeggen ‘maar dan zonder de racisten’. Alsof het wat toevallige microagressies waren.”