Skip to main content
Home / Taylor Swift Boek / Blogs

TaylorTalk – Merel

Even voorstellen

Naam: Merel Djamila

Leeftijd: 25

Merel Djamila heeft ruim 94K volgers op Instagram.

Hoe heb je kennisgemaakt met Taylor?

Toen ik 11 jaar was (ik ben nu 25), las ik voor het eerst een stukje over Taylor Swift in het MEIDEN Magazine. Er stond een tekstje bij: ‘Als je fan bent van Kelly Clarkson, moet je zeker eens naar Taylor luisteren!’ Aangezien ik destijds Breakaway en Because of You grijs draaide, wilde ik dat weleens proberen. Ik zette Love Story en You Belong With Me op. Ik moest er eerst even aan wennen, maar was wel meteen gefascineerd door Taylor en de videoclips. Voor Sinterklaas kreeg ik datzelfde jaar de Fearless Platinum CD en deze heb ik helemaal grijs gedraaid. Vanaf dat moment was ik fan! Trouw schafte ik daarna ook haar andere albums aan en speelde ze af op mijn cdspeler. Een Swiftie noemde ik mezelf nog niet – ik wist pas dat die term bestond toen het album Red uitkwam in 2012.

Wat maakt haar anders dan andere sterren?

Ten eerste vind ik het bijzonder dat ze al haar liedjes zelf schrijft. Ik word altijd geïnspireerd door haar songwriting. Ik ben dol op poëzie. Een zin als ‘Is it romantic how all my elegies eulogize me?’ uit The Lakes vind ik bijvoorbeeld prachtig of een zin uit de bridge van Champagne Problems: ‘Your Midas touch on the Chevy door, November flush and your flannel cure’. Het zijn zinnen die je een paar keer moet lezen en/of luisteren en haar teksten zitten vaak vol dubbelzinnigheden en metaforen. Dat vind ik prachtig. Verder is het natuurlijk enorm inspirerend dat ze zichzelf telkens opnieuw uitvindt – van het countrymeisje naar een waanzinnige popster.

Wat heb je van haar geleerd?

Een fan genaamd Gena Camerlengo zei het goed tijdens de uitreiking van de Billboard’s Woman of the Year award in 2015 (Taylor won ook de Woman of the Decade Award in 2020): ‘I found Taylor because of her music. I stay with her because of her character.’ Taylor blijft altijd bij zichzelf, maar komt ook voor zichzelf op als dit nodig is. Ze inspireert jonge meisjes en vrouwen wereldwijd door te laten zien dat je er mag zijn en dat je het verdient om een bepaalde plek in te nemen. Of dat nu in het schoolkoor is of op een podium omringd door duizenden mensen. Daarnaast vertelt ze met haar muziek herkenbare verhalen. Liefdesbreuken, verlies, pesterijen. Hoe oud we ook zijn of waar we wonen in de wereld maakt niet zoveel uit, vroeg of laat hebben we er allemaal mee te maken. Door Taylor snappen we dat we niet alleen zijn.

Wat is jouw favoriete song en/of album?

Hoewel ik eigenlijk elk album leuk vind, heb ik de grootste zwak voor Folklore en Evermore. Daar komt voor mij Taylors kracht het beste naar voren: verhalen vertellen zonder te veel poespas op de achtergrond. Daarnaast houd ik enorm van de thematische concepten van deze albums.

Welke vraag zou je haar willen stellen als je haar zou ontmoeten?

Ik ben ‘the lucky one’, want ik heb Taylor mogen ontmoeten! Dit was in 2017 bij de Reputation Secret Sessions. Dit zijn sessies die Taylor en haar team voor Covid organiseerden voor fans om hen een maand voor de release van een nieuw album de nieuwe muziek alvast te laten horen als een soort voorproefje. Natuurlijk supergaaf dat ik daarbij mocht zijn.

Toen ik hierheen ging, had ik niet per se een vraag in mijn hoofd. Tijdens de Secret Session kregen we ook een inkijkje in de magazines die Taylor tegelijkertijd uitbracht met het album. Hier staan onder andere gedichten en schilderijen in die Taylor maakte terwijl ze werkte aan het album. Ik vertelde Taylor dat ik de gedichten in haar magazine erg mooi vond en dat ik het erg bijzonder vond om dit te lezen, omdat ik zelf ook poëzie schrijf. Taylor vond dit leuk om te horen. Wat voor mij een hoogtepunt van deze sessie was, is dat ik ook met Taylors ouders heb kunnen praten. Ik wilde perse nog even langs Scott, haar vader, omdat hij erom bekendstaat dat zijn broekzakken gevuld zijn met gepersonaliseerde ‘Taylor’ gitaarplectrums. Deze heb ik zeker bemachtigd!